Tko je ubojica iz BiH? Evo dokumenta iz zatvora u kojem piše koliki je luđak

Tko je ubojica iz BiH? Evo dokumenta iz zatvora u kojem piše koliki je luđak
Foto: Klix.ba

U BIH već danima traje velika potraga za Edinom Gačićem, višestrukim ubojicom koji je u bijegu od prošlog ponedjeljka, kad je ubio Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Sinoć opet ubio

Sinoć je nedaleko mjesta Ušivak kod Hadžića ubijen policajac Mahir Begić, a policija sumnja da ga je ubio upravo Edin Gačić.

"Tužiteljstvo KS-a otvorilo je istragu protiv Edina Gačića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio teško ubojstvo Mahira Begića, pripadnika FUP-a", objavila je policija.

Zbog toga u cijelom kraju vladaju strah i panika. Ljudi su zaključani u kućama, a ulice su pune policije. Traje očajnička potraga za Gačićem koji je za vrijeme rata bio pripadnik mudžahedina, brutalne vojne jedinice sastavljene od Bošnjaka, ali i muslimana iz drugih zemalja. Zbog svega toga, Gačića se smatra iznimno sposobnim i zbog toga ga policija teže locira.

Otpusno pismo iz 2017. otkriva sve o njemu

No nije Gačić vlastima poznat od nedavno. On je već ranije u zatvoru ležao zbog ubojstva. Tako je na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banjoj Luci te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama, 6. srpnja 2017. godine Kazneno-popravni zatvor Bihać poslao pismo u kojem institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta s izdržavanja zatvorske kazne, piše Klix koji je objavio i dokumente.

Gačić je otpušten 26. srpnja 2017. godine s izdržavanja kazne zatvora. U otpusnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina te mu je izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva. No 2003. mu je ova mjera ukinuta.

Presudom od 3. veljače 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog ubojstva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina.

Godine 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodne te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.

Radikalni vjerski fanatik koji je ubio majku

Nadalje, kako stoji u otpusnom pismu, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog pokazivanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike.

"Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja, bez obzira koliko devijantne bile. Prije počinjenja kaznenog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinima.

Jedna od žrtava ubojstva je njegova majka. S odjeljenja forenzike pušten je na korištenje vikenda, što je iskoristio da bi majku lišio života", kaže se u aktu koji potpisuje direktor KPZ-a Bihać Edham Veladžić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara