Tko je Vlado Košić? Radikalni desničar koji štuje ratnog zločinca i živi u "kolibi" na 8000 kvadrata

Tko je Vlado Košić? Radikalni desničar koji štuje ratnog zločinca i živi u "kolibi" na 8000 kvadrata

Foto: Sisačka biskupija

SISAČKI biskup Vlado Košić dugi je niz godina poznat široj javnosti, uglavnom zbog svojih kontroverznih stavova. Posljednjih tjedana, pak, on je prisutniji nego ikad, a sve je kulminiralo danas kada je blagoslovio Ministarstvo branitelja u pratnji novog prvog čovjeka spomenutog ministarstva, Mije Crnoje.

Sretan je to kraj, barem za biskupa Košića, višemjesečne postizborne drame koja je jedno vrijeme prijetila da na vlasti ostane "lažljivi komunist Milanović". Upravo su to riječi kojima je predstavnik Crkve opisao demokratski izabranog hrvatskog premijera u trenucima kad se činilo da bi koalicija Hrvatska raste i MOST mogli doći do dogovora o formiranju vlasti, prije otprilike mjesec dana.

Košićev ispad bio je zapravo napad više na Petrova nego na Milanovića, istog Petrova od kojeg će nekoliko dana kasnije, kad je ovaj napokon odabrao za Košića jedinu ispravnu stranu, skrušeno tražiti oprost.

Javnost nije blagonaklono gledala na Košićeve političke ispade, a portali su, jer im je to i posao, prenijeli stav Košića. Uvrijeđeni biskup najavio je gašenje profila iznenađen jer i neprijatelji čitaju njegove objave, kako je tada objavio.

"Pozdravljam sve svoje prijatelje i mislim da je prijateljstvo nešto više od ovog načina komunikacije, jer ako podijeliš nešto s prijateljima, to ne bi trebali čitati neprijatelji. Ja žalim ako sam koga nehotice povrijedio, to nisam nikada želio. Samo sam iznosio svoje stavove, na koje mislim imam pravo. U kritici pojedinih javnih djelatnika vodila me misao moga profesora i mentora Ivana Goluba koji je jednom rekao: javni posao javna kritika. Naime, tko se prihvati javnih poslova mora biti spreman ne samo na pohvale nego i na kritike. Te kritike ne moraju biti zlonamjerne, pa i kada su oštre i nedvosmislene. A kada se radi o dobru naroda, svi smo mislim dužni pridonijeti onomu što je za njegovo dobro. To mi nitko ne može zabraniti niti me zbog toga smije vrijeđati", napisao je Košić uvrijeđen jer je on samo izrazio kritiku o djelovanju javnih osoba zaboravivši valjda da je i on javna osoba koja živi od novca poreznih obveznika pa kao takav kritiku mora znati i primiti. Košić je kritiku primio gašenjem Facebook profila kojeg će ponovo otvoriti nakon samo nekoliko dana, kad je politička situacija krenula na desnu stranu.

Ratni zločinac Dario Kordić za Košića je "moralna vertikala"

Ipak, Facebook komentari biskupa samo su vrh ledene sante javnih istupa sisačkog biskupa. Samo nekoliko dana prije nego ga je novi ministar u hrvatskoj Vladi pozvao da blagoslovi prostorije ministarstva, Košić je u sisačkom Velikom kaptolu primio umirovljenog generala HV-a Zlatana Miju Jelića i Darija Kordića.

Košiću nije nimalo sporna činjenica što je Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine i on se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, a u optužnici objavljenoj u Sarajevu, 45-godišnji Jelić je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Košić, čini se ne poštuje ovozemaljske sudove ili mu to jednostavno nije bitno s obzirom da je Dario Kordić, kojeg je također ugostio, odgovoran i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

No nije Košić Kordića primio slučajno, dapače, za njega je ovaj osuđeni ratni zločinac "moralna veličina".

"Ja ne vjerujem da je Dario Kordić zločinac bez obzira na presudu. Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara, a ne na temelju dokaza", rekao je Košić u lipnju 2014. godine kad je na aerodromu dočakao Kordića puštenog iz Haaga zbog odslužene dvije trećine kazne. Košić je tada rekao kako su i Zrinski, Frankopani, Stjepan Radić, Tuđman i Stepinac također odlazili u zatvor, a da nisu bili krivi.

Prema Košiću na Bleiburgu je ubijeno i do 400.000 Hrvata

I dok Kordić ima razumijevanja i poštovanja prema čovjeku koji je, prema zaključku međunarodno prizantog suda, naredio pokolje civila, biskup sisački u više je navrata napadao Vladu nakon što je otkazala pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu.

"Riječ je o podmuklom ubijanju više desetaka tisuća, a neke procjene govore i o nekoliko stotina tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika te moguće još toliko civila među kojima je mnogo žena i djece. Kada to znamo, pitamo se kako je moguća bilo kakva apologija tih zločina, čime je ona argumentirana zar je moguće pobiti 300-400 tisuća nenaoružanih, izgladnjelih i bolesnih ljudi s argumentom da je to opravdana osveta pobjednika", govorio je prošle godine u svibnju Košić spomenuvši i do 400 tisuća žrtava ovog zločina.

Iako je Bleiburg nedvojbeno zločin, ljudima poput Košića on je najčešće prilika da kroz veo pijeteta prema žrtvama propagiraju dnevnopolitičke teme.

"Smatram da bi nova vlast morala donijeti zakon protiv 'negacionizma' prema kojem ne bi bilo dopušteno nijekati zločine komunizma...Potrebno je donijeti zakon o lustraciji, da se barem očisti hrvatsko društvo od nositelja represivnih aktivnosti nad našim narodom, u razdoblju od '45. do '90. godine, a prije toga mislim na sudjelovanje u političkom životu i obnašanju djela državnih i lokalnih vlasti u sudstvu, vojsci i politici. Lustracija bi se trebala provesti i u medijima koji su često trube vladajućih, a nisu tražitelji istine niti glasnogovornici naroda," rekao je tada Košić.

Košić: Nelustrirani kadrovi sve rade da prodaju Hrvatsku

Po principu "ako nisi za nas, onda si protiv nas", Košić one s kojima ne dijeli svoje političko mišljenje optužuje za sve i svašta. SDP-ovci prema Košiću nikada nisu sanjali slobodnu Hrvatsku, a sad, što je još gore, sve rade da je unište.

"Teške pljačke, gubitak morala javnih ljudi, zabavljenost vlastitim interesima a ne interesima naroda, rasprodaja nacionalnog blaga, a onda i ponovno ustoličenje starih nelustriranih kadrova koji nisu nikada sanjali slobodnu Hrvatsku i koji sve rade da ju opet prodaju i zasužnje, sve je to silno opteretilo život u našoj domovini", detektirao je probleme Košić.

Pompozno imanje za njega je tek "skromna koliba"

A o propadanju domovine Košić je posljednjih godina slušao i čitao udobno smješten na svom nekoliko tisuća kvadratnih metara skromnom imanju. Iako je u samoj srži crkvenog nauka skromnost, iskustvo nas uči da to često i nije tako, a ni Košić nije iznimka. U listopadu prošle godine upravo je Index otkrio 8000 kvadrata veliko imanje biskupa Košića koje se nalazi u miru šume između Ivanić Grada i Popovače."Ma nisu to dvori. To je skromna koliba od 50 kvadrata", pravdao je Košić svoje šumsko imanje do kojeg se jedino može doći automobilom dok su sa strane upozorenja o video nadzoru.

U izjavi za Index, biskup Košić tada je potvrdio kako zgrade nisu legalizirane, te kako ga to uopće ne zabrinjava jer kani pokrenuti proceduru tek kada dođu voda i struja. Jedino što je imao je potvrda iz 2012. godine da na tom mjesto može biti - klijet!?

"U prilogu vam dostavljamo potvrdu pravomoćnosti rješenja o uvjetima građenja gdje lijepo piše da je to klijet. A budući da je klijet još nedovršena, nema ni struje ni vode, kad se sve to jednog dana dovrši zatražit će se tehnički pregled te kada se dobije uporabna dozvola bit će sve legalizirano", za Index su rekli u sisačkoj biskupiji u ime biskupa Košića. 

Sudeći prema izgledu glavne zgrade imanja, teško bi se biskupovo zdanje moglo nazvati klijeti, a još manje - skromnom kolibom. Kako smo istražili biskup Košić kupio je nekretnine 2010. godine od privatnih osoba. Vinograd i šikara Ferenčevo ima 788 kvadratnih metara, a za potrebe mira kupio je i susjedne parcele, odnosno šumu Ferenčevo i vinograd koji imaju zajedno više od sedam tisuća kvadratnih metara.
 
"Skromna biskupova koliba" radila se u isto vrijeme kada je Crkva obnavljala zgradu Velikog Kaptola u središtu Siska, a izvođač je bio isti. Tu informaciju potvrdili su nam tada u sisačkoj biskupiji.

Posvajanje djece od istospolnih parova za njega je dekadencija civilizacije

Košić ima i radikalne stavove prema istospolnim zajednicama koje se ne libi vjernicima izlagati s oltara. Tako je pred mjesec dana iskoristio božićnu polnoćku kako bi se obrušio na pripadnike seksualne manjine.

"Mogli bismo reći da je rođenje djeteta znak svjetla, da je samo to dijete koje dolazi – svjetlo. Nije li to upravo i za našu domovinu najveća istina? Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj i ništa se ne poduzima protiv toga, zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se dopušta u nekim slučajevima i posvajanje djece. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije!", rekao je između ostaloga Košić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara