Tko je zaboravljeni Todorićev direktor koji je jedini izbjegao uhićenje?

Tko je zaboravljeni Todorićev direktor koji je jedini izbjegao uhićenje?

Foto: Index/Marko Prpić/Pixsell

GORDAN Radin jedini je od Todorićevih dugogodišnjih članova uprave Agrokora koji je izbjegao uhićenje i nije obuhvaćen istragom u aferi Agrokor koja je danas postala pravomoćna.

>> Tko je uhapšena Ljerka Puljić, nagrađivana direktorica i Todorićeva desna ruka

Pročešljali smo listu članova uprave i nadzornog odbora Agrokora, i gotovo svi koji su obavljali tu dužnost u posljednjih deset godina bili su uhapšeni tijekom listopadske policijske akcije i ubrzo pušteni da se brane sa slobode.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove istragom zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva obuhvaćeno je osam članova uprave ili nadzornog odbora Agrokora: Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić; zatim savjetnik i član nadzornog odbora Tiska Marijan Alagušić; šef računovodstva Alojzije Pandžić te dvoje zaposlenika revizorske kuće Baker Tilly: Sanja Hrstić i Olivio Discordia. Osumnjičene se tereti da su vlasniku koncerna nezakonito omogućili više od milijardu kuna.

Radin nije bio zanimljiv istražiteljima iako je bio odgovoran za pravne poslove

Ivicu Todorića tereti se, među ostalim, za kupovinu 750 milijuna kuna vrijednih Agrokorovih dionica koje su bile u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Tomislava Lučića, koji je u to vrijeme bio član uprave zadužen za financije, sumnjiči se da je zajedno s Todorićem 2013. godine aranžirao otkup dionica.

No Gordan Radin, koji je u upravi Agrokora bio od 2010. do 2014. godine, i bio zadužen za pravne poslove u periodu kojem se dogodila sporna transakcija, istražiteljima nije bio zanimljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni naime sumnjaju da su dionice kupljene na štetu Agrokora jer umjesto da ih plati, Todorić ih je prisvojio uz pomoć dugogodišnjeg dobavljača Mihe Glavića iz tvrtke AWT International i Fairtradea. Glavić se umjesto Todorića zadužio, a novac su vratile Agrokorove kompanije.

Radin je, kao i Kuštrak, u Agrokor došao nakon politike: bio je šef kabineta Franje Tuđmana, a radio je i kod Luke Rajića u Dukatu. Nakon što je Adris preuzeo Croatiju osiguranje, Radin je tamo postao direktor sektora za pravne poslove.

Knez izbjegao istragu, ali u upravi bio znatno kraće od Radina

Kada su krenula uhićenja u Agrokoru, mediji su ga uvrstili u ključne Todorićeve ljude ni ne znajući naravno za spornu transakciju s dionicama. Očekivalo se da bi i on mogao biti na listi uhićenih s obzirom na dugogodišnji staž u tvrtki i četverogodišnje članstvo u upravi. No Radin nije priveden, niti je itko od medija propitivao tu činjenicu.

Među uhićenima nije bio ni Darko Knez, koji je doduše u upravi Agrokora bio znatno kraće od Radina. Knez je bio direktor Konzuma od 2007. do 2016., 1. 1. 2016. postao je član uprave zadužen za maloprodaju, da bi s te funkcije otišao već u lipnju iste godine i postao suvlasnik Meteor grupe koja je nedavno preuzela Badel.

Prema zakonu o trgovačkim društvima, članovi uprave solidarno odgovaraju za štetu, što dodatno intrigira izostanak Radina i Kneza. O privilegijama Todorićevih potpredsjednika, odnosno članova uprave, govorio je svojevremeno konzultant Drago Munjiza koji je tu ponudu odbio. To je plaća od 50-60 tisuća kuna, Audi A8, dvije tajnice i dva vozača, no sve to kao da su zaboravili neki od  osumnjičenih koji sada preko odvjetnika poručuju kako nisu imali veze s financijama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara