Tko je žena s plakata u Irskoj? Njena tragična priča pokrenula je borbu za pravo na pobačaj

Tko je žena s plakata u Irskoj? Njena tragična priča pokrenula je borbu za pravo na pobačaj
Getty Images

BORBA irskih aktivistkinja za ukidanje zloglasnog 8. amandmana, usvojenog 1983. godine uz snažan pritisak Katoličke crkve, a prema kojem fetus ima jednako pravo na život kao i njegova majka te je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, dugotrajan je proces koji bi danas mogao biti okončan referendumom za legalizaciju abortusa.

Slučaj X iz 1992. godine

Uz 8. amandman, u drugoj polovici osamdesetih godina Visoki sud potvrdio je i kako dostupnost informacija o pobačaju van Irske krši Ustav te je situacija bila poprilično nesigurna za žene koje bi se odlučile na pobačaj.

No Slučaj X iz 1992. godine, koji je podijelio tadašnje irsko društvo, rezultirao je amandmanima koji su ženama zajamčili slobodu putovanja u druge države radi obavljanja pobačaja te dostupnost informacija vezanih za usluge abortusa u inozemstvu. Riječ je o odluci Vrhovnog suda koji je trinaestogodišnjoj silovanoj djevojčici omogućio da ode obaviti pobačaj u Englesku budući da je postojao stvaran rizik za njezin život i život fetusa, kako je stajalo u presudi.

Naime, nakon što je djevojčica roditeljima priznala kako je trudnoća bila rezultat silovanja obiteljskog prijatelja, višestruko starijeg od nje, roditelji su je imali namjeru odvesti u Englesku da pobaci. No put je bio sudski zabranjen nakon što su vlasti doznale za njega. Nije pomogla ni činjenica da je djevojčica izjavila da će radije izvršiti samoubojstvo nego roditi dijete. Prije putovanja u Englesku obitelj je kontaktirala Gardaí, irsku državnu policiju, kako bi doznala može li se DNK iz fetusa koristiti kao dokaz u suđenju za silovanje. Upit je proslijeđen državnom odvjetniku koji je zatražio zabranu putovanja, odobrenu od strane Višeg suda, no srećom po djevojčicu i njenu obitelj, ali i cijelo društvo, ista je odbijena na Vrhovnom.

Situacija se sporim korakom mijenjala nabolje. Više od deset godina kasnije, 2009., tri žene, nazvane A, B i C, tužile su irsku državu Europskom sudu za ljudska prava zbog uskraćivanja njihovih prava kao građanki Europske unije. Smatrale su da nemogućnost obavljanja pobačaja u Irskoj čini proceduru skupom, kompliciranom i traumatičnom. Restrikcija pobačaja ih je ponižavala, stigmatizirala te ugrožavala zdravlje, a u jednom slučaju i život, tvrdile su pred sudom koji je prihvatio tužbu žena te naredio irskoj vladi da legalizira pobačaj u određenim situacijama.

Slučaj Savite Halappanavar bio je prekretnica

Sljedeća prekretnica dogodila se 2012. godine kad je odbijanje izvršenja pobačaja dovelo do smrti tad tridesetjednogodišnje zubarice iz Indije Savite Halappanavar, koja je u 17. tjednu trudnoće zajedno sa suprugom Praveenom došla u bolnicu u Galwayu. Kako je srce djeteta kucalo, liječnici nisu željeli obaviti pobačaj i njihovo je nereagiranje nakon primitka u bolnicu dovelo do smrti majke sepsom za manje od tjedan dana. Njen suprug kasnije je posvjedočio kako je Savita nekoliko puta od doktora tražila da naprave pobačaj. Doktori i medicinsko osoblje su joj objasnili kako je Irska katolička zemlja u kojoj pobačaj nije moguć. Istraga koju su vodile nacionalne institucije za zaštitu zdravlja utvrdila je da je Savita umrla jer se zbog zabrane pobačaja nije na vrijeme podvrgnula operativnom zahvatu. Izvršna zdravstvena služba (HSE) donijela je i preporuku o promjenama zakonskih okvira i dodatnoj naobrazbi liječnika po pitanju legislative. Slučaj, koji je The Guardian nazvao centralnom točkom irskog rata o abortusu, rezultirao je nizom protesta, a mlada Indijka postala je simbol borbe za slobodu žena. "Zakon se mora promijeniti'', izjavio je tada Praveen Halappanavar, zbog čijeg je inzistiranja vijest poprimila međunarodne razmjere te dovela do toga da je 2013. godine uvedena iznimka kojom je pobačaj dopušten u slučaju ugroženosti žene.

Uslijed slabljenja utjecaja Katoličke crkve na irskom otoku klima se polako mijenjala te je organizacija referenduma ove godine zapravo izvršenje predizbornog obećanja premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017. godine. Kampanji za legalizaciju pobačaja pridružila se i obitelj tragično preminule indijske zubarice.

''Savita je pred sobom imala dug život koji je nemilosrdno prekinut. Savita je voljela Irce. Mnogo ljudi tamo kaže da je njena smrt povrijedila cijelo irsko društvo'', rekao je Savitin otac Andaneppa S Yalgi u videoporuci koju je sa suprugom Mahadevi u njihovom domu u jugozapadnoj Indiji snimio kao dio kampanje za referendum.

''Ako zakon o pobačaju prođe, željeli bismo da ga nazovu po Saviti'', za Bangalore Mirror je uoči referenduma rekao Andaneppa S Yalgi, koji je zajedno s obitelji bio angažiran u kampanji ponavljajući rečenicu: "Ne dopustite da se ponovi sudbina naše kćeri."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara