Tko još nije shvatio predsjednika Josipovića?

Foto: Ante Čizmić / Cropix

NESHVAĆENI hrvatski predsjednik Ivo Josipović opet je danas pojašnjavao svoju izjavu danu Reutersu o muslimanima u BiH. Radi se, naime, o još jednoj u nizu "pogrešno protumačenih" izjava predsjednika Josipovića.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović još jednom ističe da je njegova izjava dana Reutersu pogrešno protumačena. Upravo suprotno onome što mu se imputira, na izričito pitanje novinara potpuno je jasno istaknuo da ne očekuje radikalizaciju muslimana u BiH jer da su europski orijentirani i da s njima dijelimo europske vrijednosti", stoji u priopćenju pristiglom iz njegova Ureda.

Josipović "žali ukoliko je njegova izjava zbog nesporazuma ili nejasnoće nekoga povrijedila, tim prije, što je cijeli njegov politički projekt pomirenja u regiji utemeljen na poštivanju svih vjera i naroda".

U priopćenju se ističe kako predsjednik Josipović podupire put BiH u euroatlantske integracije, "pri čemu je višekratno pokazao kako poštuje njenu suverenost i cjelovitost te vjerska uvjerenja svih njenih građana".

"Predsjednik Josipović ističe kako među dobronamjernim osvrtima ima i onih koje su usmjerene na poništavanje rezultata politike pomirenja i poticanje međunacionalne netrpeljivosti jer je jasno kako njihova interpretacija izjave nema nikakva uporišta u izjavi koju je Predsjednik dao za Reuters", zaključuje se u kratkom priopćenju.

Josipović je jučer telefonski Bakiru Izetbegoviću objašnjavao što je htio reći u razgovoru za Reuters, nakon čega je stiglo priopćenje iz Izetbegovićevog ureda, zatim je isto objašnjavao za Dnevni avaz. Gore izneseno priopćenje zasada je posljednje u nizu predsjednikovih objašnjenja.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik u intervjuu za Reuters istrčao se s nekoliko nepromišljenih rečenica, među kojima je i zaključak da je "Hrvatska u osjetljivoj situaciji zato što graniči s BiH u kojoj živi puno muslimana". Josipović je muslimane u BiH stavio u kontekst nereda u arapskom svijetu, posebno u Libiji, kazavši da bi ih takva zbivanja mogla radikalizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara