Tko laže, nervozni Plenković ili vodeći svjetski mediji?

Tko laže, nervozni Plenković ili vodeći svjetski mediji?

Foto/screenshot: Pixsell/Robert Anić/Index/Guardian

PREMIJER Andrej Plenković danas je izrazito nervozno reagirao kad ga se suočilo s vlastitim riječima koje je izrekao prije točno tjedan dana. 

>> Guardian: Plenković je prvi europski premijer koji je podržao ratnog zločinca


>> Austrijski list: Kolinda skuplja glasove na samoubojstvu ratnog zločinca Praljka


>> NAJTIRAŽNIJI SKANDINAVSKI LIST "Hrvatima nije mjesto u EU, oni slave kult zločinca Praljka"

Naime, danas je Plenkovića novinarka N1 zamolila da prokomentira vlastiti zaokret o presudi hercegovačkoj šestorici, na što je premijer reagirao bahato i agresivno.

"Vi očito se ubrajate u one koji izvrću teze, idite na web stranicu vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave vlade i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje", rekao je Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje, jasno aludiravši na svoju dobru poznatu tezu, po kojoj je postavljanje neugodnih pitanja isto što i famozno "hibridno djelovanje". No, krenimo redom.

 Plenković je prije tjedan dana izrazito negativno govorio o presudi


Da je Plenković iznio podršku osuđenim Hrvatima i ujedno se vrlo negativno izrazio o haškoj presudi ne smatra samo dio hrvatskih medija (onaj dio koji se bavi novinarstvom, a ne pukim prenošenjem izjavama vladajućih kao gotovih činjenica), nego i vodeći svjetski mediji.

Podsjetimo, Plenković je prošle srijede nakon izricanja haške presude hercegovačkoj šestorici i samoubojstva Slobodana Praljka sazvao izvanrednu konferenciju za medije. Upravo na tu svoju izjavu Plenković se danas pozvao kad je ustvrdio da su teze o njegovu zaokretu - "spinanje" i "izvrtanje teza". Pa podsjetimo što je tada rekao Plenković.

Plenković je tako prošle srijede rekao kako "mnogi navodi iz presude ne uvažavaju povijesnu istinu i činjenice" i kako "nisu utemeljeni i politički su neprihvatljivi", dodavši kako "vlada izražava duboko nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude".

Premijer je prošle srijede na izvanrednoj presici rekao i kako "vlada RH smatra kako se ovom presudom na potpuno pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha iz 1990-ih godina u ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini", dodavši kako pritom "prvenstveno mislimo na neuvažavanje žalbi šestorice Hrvata na prvostupanjsku Odluku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački pothvat (UZP)".

Ni jednom riječju Plenković nije spomenuo da presudu priznaje ili poštuje


"Ujedno, smatramo da je karakterizacija djelovanja šestorice Hrvata iz BiH, kao članova UZP-a na području BiH, donesena bez dovoljnog uvida i razumijevanja svih okolnosti njihova djelovanja, temeljnih ciljeva, uključujući i ulogu HVO-a kao sastavnice Oružanih snaga tadašnje Republike BIH te uz neprihvatljivo široko tumačenje pojma udruženog zločinačkog pothvata koje nadilazi primjenu postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. U svjetlu navedenoga, vlada će razmotriti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz današnje presude", rekao je Plenković, a njegovu burnu reakciju na haške presude hercegovačkim Hrvatima zabilježila je većina vodećih svjetskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ni jednom jedinom riječju Plenković prošle srijede nije rekao da hrvatska vlada prihvaća i/ili poštuje hašku presudu. No zato je jasno ustvrdio da su "mnogi navodi iz presude neprihvatljivi".

Zaokret nakon Guardianove ocjene o "prvom premijeru članice EU koji podržava ratnog zločinca"


Plenković je tek ovog tjedna ustvrdio da njegova vlada poštuje hašku presudu i to, znakovito, nakon što je njegova reakcija od srijede naišla na vrlo negativne reakcije u vodećim svjetskim medijima, među kojima je prednjačio ugledni Guardian ocjenom kako je "Plenković prvi premijer članice EU-a koji podržava ratnog zločinca".

Da se Plenković itekako predomislio, odnosno da je okrenuo ploču o haškoj presudi, danas je uočila i ugledna novinska agencija France Presse koja prenosi Plenkovićevu izjavu od utorka, kad je ustvrdio kako poštuje hašku presudu i izražava žaljenje zbog žrtava. AFP u istom članku podsjeća da je Plenković prvotno (u srijedu, odmah nakon presude) žestoko napao "duboku moralnu nepravdu" presude Haškog suda.  AFP navodi kako je Plenković je na press konferenciji u BiH u utorak "ipak izrazio žaljenje i suosjećanje svim žrtvama zločina koji su spomenuti u presudi", ističe ugledna agencija koja je očito također shvatila da je Plenković ipak napravio zaokret.

I austrijski dnevni list Der Standard ovih se dana kritički osvrnuo na reakcije hrvatskih vlasti na presudu, ustvrdivši pritom kako "hrvatska vlada odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorki". Takvim ocjenama danas se pridružio i najtiražniji skandinavski list, Aftonbladet.
 
Negativne ocjene Plenkovićeve inicijalne reakcije na nedavne haške presude nisu donijeli samo vodeći svjetski mediji, nego i sam Haški sud.

Nisu samo vodeći svjetski mediji kritizirali Plenkovića, nego i europski čelnici


Podsjetimo, čelnici Haškog suda jučer su otvoreni kritizirali reakciju hrvatskih vlasti na presudu hercegovačkoj šestorici.

"U Hrvatskoj i hrvatskim dijelovima BiH vidjeli smo vrlo negativne reakcije koje i dalje traju", rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz na sastanku u UN-u posvećenom kraju rada ICTY-a.

Ističući da su i tužitelji i suci ustrajali na tome da se sudilo pojedincima, a ne narodima i državama, Brammertz je rekao kako je "očito da tu poruku nismo uspješno prenijeli i da je prihvaćanje zločina posvuda problem".

Osude Plenkovićeve prve reakcije na haške presude došle su i od niza europskih političara pa je tako Hannes Swoboda na Twitteru izrazio žaljenje zbog "nacionalističkih izjava u Hrvatskoj".

Ukratko - vodeći svjetski mediji, europski političari i šačica neovisnih medija u Hrvatskoj ocijenili su Plenkovićevu inicijalnu reakciju na haške presude, blago rečeno, neprimjerenom. To je i logično - Haški sud osnovao je UN, među njegovim utemeljiteljicama bila je i Hrvatska, a prva reakcija hrvatskih vlasti bila je zgražanje nad presudom i najave kako će se ići u njezinu reviziju.

Tek nakon burnih reakcija iz svijeta, pet dana kasnije, Plenković je okrenuo ploču i ustvrdio da poštuje presudu i jasno izrazio žaljenje i sućut žrtvama zločina za koje je osuđena hercegovačka šestorka. No kad ga se novinarka usudila upitati kako komentira vlastiti zaokret, Plenković se silno naljutio i ustvrdio kako je to "spin" i "izvrtanje teza".

Tko, dakle, laže? Vodeći svjetski mediji ili Andrej Plenković? Pitanje je, po svemu sudeći, retoričko.Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka ili Haški sud, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove:
Slobodan Praljak, Haški sud.

 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara