Zašto javnost ima pravo znati da je Škorina žena pisala za pročetničke novine?

Zašto javnost ima pravo znati da je Škorina žena pisala za pročetničke novine?
Foto: Josip Regović/PIXSELL

MIROSLAV ŠKORO imao je veliku potrebu ovih dana na jednom predizbornom skupu otkriti nacionalnost svoje supruge. Kako je naša uređivačka politika poslovično alergična na prebrojavanje krvnih zrnaca, u ovom tekstu nećemo prenijeti što je rekao. Nacionalnost Kim Ann Škoro bila nam je i ostala potpuno nebitna: uostalom, da nam je hobi proučavanje nacionalnih pripadnosti, gurali bismo se u Škorinu stranku. Tamo je jedan koji je uređivao tiskano smeće, poznato po objavljivanju imena i adresa nacionalno nepodobnih te minimalno dvoje koji su u mladosti otvoreno simpatizirali ustaše.

> Index otkriva: Škorina žena pisala za četničke novine. Pokušao je spriječiti objavu

Srbobran i zrnca

Svejedno, nije prošlo dugo od Indexova otkrića da je Kim Ann Škoro kao djevojka, na pragu punoljetnosti, pod djevojačkim prezimenom Luzaich, objavila barem jedan tekst u časopisu Amerikanski Srborban - čije su stranice, inače, bile otvorene za propagiranje četništva - te da je bila članica folklorne skupine Balkan Dance Ensemble - koja je nastupala i na dernecima četničkih zavičajnih organizacija - a po društvenim su se mrežama mogli pročitati kako dirljivi izrazi opravdanja za gospođu tako i napadi na naš portal i autora teksta. Da se cijeli posao ne bi pretvorio u opravdavanje suradnje supruge lidera novog hrvatskog nacionalističkog pokreta s pročetničkim novinama - to je, kako god okrenuli teško objasniti - valjalo je izmisliti princip koji se brani. Pa se, eto, nije štitilo Škorinu suprugu, nego su se njezini pro bono odvjetnici zgražali zbog toga što smo joj, kao, "prebrojavali krvna zrnca". Kao ogledni primjer za takav oblik manipulacije može poslužiti poslovično komični Slaven Letica: on je ustao protiv "medijskih batinaša" koji "svom silom" Škorinu ženu žele pretvoriti u "Srpkinju", pa i "četnikinju". Navodnici su Letičini.

Strah od pogrešnog rezultata

Problem je u jednom, ali presudnom detalju: u tekstu uopće ne spominjemo nacionalnost Škorine supruge. Niti je nazivamo Srpkinjom, niti Židovkom, niti Hrvaticom, niti nas zanima što gospođa nacionalno jest i je li nacionalno išta. Njezinom nacionalnošću bave se i otkrivaju je upravo Letica i Škoro, jer njihov motiv, zapravo, nije deklarirana borba protiv "prebrojavanja krvnih zrnaca", nego strah da netko u "prebrojavanju" ne dođe do onog što se u njihovu ideološkom brlogu smatra pogrešnim rezultatom. Otud bizaran paradoks da oni koji navode nacionalnost Kim Ann Škoro napadaju nas za propitivanje njezine nacionalne pripadnosti premda je uopće nismo spomenuli. 

Supruga, poslovna partnerica, javna osoba

Kim Ann Škoro supruga je i poslovna partnerica Miroslava Škore. On je dugo bio blizak nacionalističkom HDZ-u, naročito dok su ga vodili Franjo Tuđman i Ivo Sanader, prošle se godine kandidirao za predsjednika, a sada je na čelu nacionalističkog Domovinskog pokreta. Rado istupa protiv izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj, lani je elegantno izbjegao osuditi napad na Srbe pored Knina, ostavio otvorenom mogućnost zakonske zabrane najveće stranke hrvatskih Srba steknu li se "valjani razlozi" te izrazio spremnost da pomiluje Tomislava Merčepa, pravomoćno osuđenog zbog ratnih zločina nad Srbima.

I Kim Ann Škoro je javna osoba. Prošle je godine dala intervju jednom hrvatskom dnevnom listu u kojem je navela da su "vjera i obiteljsko porijeklo privatna stvar", da bi nekoliko rečenica kasnije otkrila i po kojem je vjerskom obredu 1989. godine stupila u brak s Miroslavom. Konačno, sve što smo objavili i o Amerikanskom Srbobranu i o Balkan Dance Ensembleu javno je dostupno i pribavljeno na zakonit način. O motivima svoje suradnje s dotičnom tiskovinom i spomenutom folklornom skupinom najbolje bi govorila upravo ona. Pokušali smo je kontaktirati, a odgovoreno nam je na krajnje bizaran način - Škorini su doglavnici pokušali spriječiti objavu teksta.

Zašto ovo pišemo?

Zato što kada vam netko kaže da je Index u tekstu o Škorinoj supruzi prebrojavao krvna zrnca, možete biti siguran da vam je sugovornik Škorin fan, lažov, licemjer, intelektualno lijena pojava ili Slaven Letica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara