TKO SU NOVI/STARI MINISTRI? "Strah nas je"

TKO SU NOVI/STARI MINISTRI? "Strah nas je"

Foto: Patrik Macek/Pixsell

DA su HDZ-ovci svestrani smatra premijer Andrej Plenković koji je sinoć otkrio nove/stare ministre. U preslagivanju Vlade Plenković je dvojicu već imenovanih ministara samo prebacio u druge sektore.

Tako je dojučerašnji ministar graditeljstva Lovro Kuščević imenovan novim ministrom uprave, dok je Tomislav Ćorić, Ministarstvo rada zamijenio Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Ćorić je po struci doktor ekonomskih znanosti. Od 2003. je radio na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta – Zagreb, najprije u svojstvu asistenta, potom višeg asistenta i docenta. Član je Hrvatskog društva ekonomista, a od svibnja 2014. je bio predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije, te potom i član radne skupine za izradu gospodarskog programa.

Plenković ga je doveo u svoju Vladu, postavivši ga na čelo Ministarstva rada i mirovinskog sustava, da bi mu sad dao ministarsku poziciju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

"Ćorić nije upućen u ovaj sektor"

Koliko to ima smisla, za Index je prokomentirao Toni Vidan, dugogodišnji aktivist iz Zelene akcije, koji je ujedno i predstavnik hrvatskih udruga za zaštitu okoliša u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru.

Vidan je izrazio zabrinutost zbog Plenkovićevog odabira novog ministra zaštite okoliša, smatrajući da Ćorić kao financijaš nije upućen u ovaj sektor.

"Nekako smo se nadali da će Plenković naći nekog sa stručnim referencama za to mjesto koje je izuzetno tehnički zahtjevno. Malo smo zabrinuti da nam na čelo ovog ministarstva dolazi stručnjak za financije i strah nas je da bi mogli prevagnuti pragmatični interesi činjenja energetskih objekata, kratkoročno profitabilnijih, a što je naravno vrlo loša politika", rekao je Toni Vidan za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je izuzetno važno da ministar ima elementarno poznavanje situacije na terenu i sposobnost da razluči koja su rješenja iz europskih politika najprimjerenija za Hrvatsku.

" Već 20 godina kontinuirano provode vrlo lošu politiku zaštite okoliša"

Zelena akcija je tvrdi Vidan, upozoravala da se praksa ujedinjavanja okoliša i energetike pokazala dobrom u onim zemljama u kojima na razini vlade postoji politička volja za ozbiljnom provedbom mjera zaštite okoliša i klimatske politike. U zemljama gdje takva politička volja ne postoji, kao što je Hrvatska, događa se kaže, da energetika svojim interesima prevagne u takvom ministarstvu pa se zanemaruje provedba ozbiljnih mjera zaštite okoliša.

"Bivši ministar Slaven Dobrović je bio stručnjak za otpad, imao je visoku razinu entuzijazma za zaštitu okoliša i s njim na čelu je to Ministarstvo poklanjalo dovoljnu pažnju zaštiti okoliša i nama je sad ustvari nepoznanica kakva će biti politika i praksa ovog ministarstva i to s ministrom koji nema pokazan interes za zaštitu okoliša, tako da moram reći da smo zabrinuti", kazao je Vidan.

Tvrdi kako će Ćorić biti pred velikim izazovom da uđe u materiju i da "ne bude žrtva vječnih stručnjaka u ministarstvu okoliša koji već 20 godina kontinuirano provode vrlo lošu politiku zaštite okoliša pogotovo na pitanju otpada".

Smatra kako je sad najvažnije da Hrvatska nadoknadi tragično kašnjenje u trošenju europskih sredstava.

"Nama ta sredstva stoje na raspolaganju. Kako na području zaštite okoliša tako i za veće korištenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Ako ministar uspije probiti tu blokadu, onda će to biti veliki uspjeh. Naime, ta bi sredstva potaknula dobre prakse koje sad nisu u interesu postojećim akterima, posebno u sektoru otpada", zaključio je Vidan.

Od graditeljstva do uprave

Što se pak tiče Lovre Kuščevića, koji je do jučer bio ministar graditeljstva, a Plenković ga je sad imenovao novim ministrom uprave i on je do sad imao više veze s graditeljstvom nego s upravom.

Po struci pravnik, Kuščević je prije dolaska na čelo Ministarstva graditeljstva, četiri godine proveo na mjestu predsjednika HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Od  2013. do 2016. je bio vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, a od 2005. do 2016. je bio načelnik Općine Nerežišća. Prije toga je pet godina radio u privatnom sektoru, prve dvije godine kao voditelj prodaje, a potom kao direktor trgovačkog društva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara