Tko to obnavlja Banske dvore?

DOK ČLANOVI Vlade uživaju u svom zasluženom godišnjem odmoru, Banski se dvori preuređuju, a relativno nepoznata tvrtka Hedom d.o.o. izvodi radove vrijedne 7,1 milijun kuna, za koje je pobijedila na natječaju objavljenom 2007.

Obnavlja se fasada Vladine zgrade, zamjenjuje stolarija, preuređuju dvije dvorane za sjednice, s parketima starijim od 25 godina, uređuje predvorje Plavog salona i WC. Ukupna je vrijednost radova u unutrašnjosti zgrade, koji trebaju biti završeni do kraja godišnjeg odmora Vlade, 650 tisuća kuna. Obnova fasade treba biti gotova do kraja godine.

Radovi na Banskim dvorima izazvali su početkom ove godine blagu buku u javnosti kad je jedan tjednik objavio članak u kojemu je naveo kako je Hedom d.o.o. odabran za izvođača radova bez javnog natječaja. Odmah je reagirao Ured glasnogovornika Vlade, koji je naveo natječaj na koji se Hedom, zajedno s još dvije tvrtke javio i na kojemu je pobijedio, budući da je imao najjeftiniju ponudu.

No, Mehun tada nije demantirao ostale navode iz članka, one o tome kako je Hedom 2005. bez natječaja dobio posao uređenja centra tadašnje Protuobavještajne agencije u Gruškoj ulici u Zagrebu, te kako se radi o HDZ-ovom ''miljeniku''.

"Ne znamo zašto taj tjednik već drugi put tako piše o nama"

Administratorica u tvrtki Hedom d.o.o., Ivana Krstanović kazala nam je da joj nije jasno zbog čega taj tjednik već po drugi puta piše o njihovoj tvrtki, te da je "naravno, postojao natječaj".

"Raspisan je natječaj za dva pročelja, i osobno sam prisustvovala otvaranju ponuda, gdje je naša tvrtka bila najpovoljnija. Otvaranje za glavno pročelje bilo je 31. ožujka, a za drugo 30. svibnja", kaže Krstanović.

Povezanost s HDZ-om, obnovu zgrade nekadašnje POA-e, kao ni druge napise o Hedomu nije željela komentirati, nego jedino ono "čemu je sama svjedočila". Naime, direktor firme, Vlado Ćorluka, je na godišnjem odmoru, a tehnički direktor Hedoma koji trenutno može govoriti u ime tvrtke, Tomislav Kovač, nije dostupan na mobitel.

Tko je Vlado Ćorluka, vlasnik Hedoma i čime se bavi njegova tvrtka?

Uvid u sudski registar dolazi se do tvrtke HEDOM d.o.o. za graditeljstvo i trgovinu, koja se pak ne bavi samo graditeljstvo i trgovinom. Dapače, stariji naziv tvrtke je HEDOM društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, graditeljstvo, ugostiteljstvo i usluge, a to je ime registrirano pod istim matičnim brojem. Kao vlasnik tvrtke uveden je Vlado Ćorluka. 

Tvrtka se bavi, kako je navedeno, ugostiteljskom djelatnošću, što uključuje ''pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i usluživanje pićem i napitcima, ostale ugostiteljske usluge prehrane, usluge smještaja i kampiranja''. Osim toga, djelatna je i na područjima ''računovodstveno-knjigovodstvenih usluga i poreznog savjetovanja'', ''pratećih i pomoćnih djelatnosti u prometu'', ''zastupanju inozemnih tvrtki'', ''kupnji i prodaji robe'', trgovačkim posredovanjem, javnom cestovnom prijevozu putnika i robe, te, naravno, ''poslovanju nekretninama''.

Ćorluka je čovjek o kojemu se ne zna puno. Nedavno je spomenut, pisali su o tome lokalni mediji, u slučaju sumnjivih nekretninskih poslovanja u gradu u središtu Istre. Tamo je navodno došlo do pravog malog skandala zbog pet hektara zemljišta u selu Salamunišću koje su izmjenama Prostornog plana urbanizirane. Budući da se preostalo zemljište nije moglo urbanizirati, 22 mještana poslala su prigovor Poglavarstvu grada Gračišća. Kasnije su odustali od prigovora zbog, kako se neslužbeno doznaje, izvjesnih pritisaka.

Istarski slučaj

Slučaj urbanizacije zemljišta u Salamunišću uzburkao je strasti u općini Gračišće, u kojoj je zbog raznih nepravilnosti oko Prostornog plana proveden i istražni postupak Županijskog državnog odvjetništva, a zbog kojega je i pet IDS-ovih vijećnika dalo ostavku. Prvo se spominjalo kako je razlog za ostavku upravo sporna urbanizacija, da bi se kasnije naveli drugi razlozi. Nijedan od vijećnika koji su dali ostavku njih pak nije htio reći novinama koji je točan razlog za nju. Investitor na zemljištu je upravo Ćorluka, koji tamo planira izgraditi petnaestak turističkih i turističko-ugostiteljskih objekata.

Ćorluka je, po riječima načelnika Gračišća Ivana Mijandrušića, taj posao dobio po propisima, pravovremeno se prijavivši za urbanizaciju.

Dakle, čovjek koji je dobio posao uređenja Banskih dvora tajanstven je. Tvrtka mu je uključena u različite projekte, o njemu se ne piše puno, a kad ga se i poveže s nekim neugodnim podacima, uvijek se javi barem jedan visoki javni dužnosnik koji objasni kako je sve po zakonu. Podsjeća na jednog dobro poznatog igrača iz 90-ih - Ivića Pašalića.

Jovan Dragišić
Foto: Vlada.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara