Tobogan smrti proizvela je srpska tvrtka Flick & Play: Dogodilo se nemoguće!

Foto: Mario Todorić / Cropix
Screenshot: Flick & Play

"U SPLITU se dogodila tragedija. Nikome nije jasno što je krenulo po zlu. Napeto pratimo istragu i s nestrpljenjem očekujemo rezultate. Dogodilo se nemoguće, nevjerojatan splet okolnosti. Nikad nismo čuli za išta slično", izjavio je za Index Goran Ilić, vlasnik beogradske tvrtke Flick & Play, koja je proizvela tobogan, na kojem je u subotu u splitskoj igraonici Čarobni grad tragično stradao petogodišnjak s Korčule.

Maksimalno siguran program na 'vazduh'

Flick & Play kompletno je lani opremio igraonicu košarkaša Nikole Vujčića, a proveo je i nadzor. Ilić, koji se opremanjem dječjih igraonica bavi pet godina i posluje u nekoliko država regije, šokiran je nesrećom. Tvrdi da je s opremom, pa tako i spornim toboganom iz njihovog programa na 'vazduh' sve bilo u redu. Svoje proizvode inače reklamiraju kao maksimalno sigurne za bezbrižnu dječju igru.

"Apsolutno. Tobogan je imao sve potrebne ateste. Bio je ispravan. Riječ je o standardnom modelu, kakav se u svijetu izrađuje u milijunima komada. U Čarobnom gradu raspolažu kompletnom dokumentacijom, koju su dostavili istražnim tijelima", kaže Ilić.

Čarobni grad posluje kao NK Dinamo

Upravo se policija i državno odvjetništvo ponajviše bave atestima dječjih igračaka te zakonskim odredbama koje trebaju ispuniti igraonice poput Čarobnog grada. A tu se sada otkrila gomila zakonskih nedorečenosti i sivih zona. Nitko zapravo ne zna tko bi trebao biti zadužen za njihovu kontrolu.

U Čarobnom gradu kažu - sve je u redu. Igraonicu je otvorila športsko-rekreacijska udruga, neprofitna organizacija. "Imamo sve potrebne papire, mi poslujemo po istom načelu kao i NK Dinamo", kaže kreativni voditelj igraonice Vangel Likuševski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija nikad nije došla

Inspekcija, međutim, u Čarobni grad nikada nije došla premda posluju već godinu dana. "Meni je žao što nitko nikada nije došao i provjerio je li sve u redu i po standardima", kaže Likuševski.

Prema pravilniku Čarobnog grada, na koji se pristupanjem obavezuju članovi, roditelji su dužni biti uz djecu dok se igraju. No, je li to uopće moguće? Na dvije tisuće kvadrata radi tek par animatorica, a ne teta, toliko je djece u igraonici da roditelji teško mogu paziti sve i kad su u blizini svojih najmilijih.

Fatalni luk

Ni Likuševski još uvijek ne zna što se točno dogodilo, to će vjerojatno ostati misterij. Naime, nesretni dječak pao je na strani tobogana koja se ne vidi na snimkama nadzornih kamera. Čini se da je fatalan bio luk na samom vrhu tobogana, oko kojeg se dječak objesio. Kako je visio sa zaklonjene strane, nisu ga primijetili dok već nije bilo kasno.

Vlasnik Flick & Playa kaže da je nemoguće da se dječak objesio o luk koji pridržava lijevu i desnu stranu tobogana. "Očito se dogodilo nemoguće. Jednostavno, nije mi jasno kako je moglo doći do toga. Moram reći da uz tobogan ne dolazi nikakav konopac. On tamo jednostavno nema što raditi", komentirao je Ilić špekulacije da se uz tobogan našao konopac koji je bio fatalan za petogodišnjaka s Korčule.

Čarobni grad zatvoren

Čarobni grad zatvorio je svoja vrata. "Nismo morali, ali učinili smo tako jer osjećamo. Izrazili smo sućut obitelji i ponudili svu pomoć. Ne želimo raditi dok se istraga ne okonča i ne pokažu se pravi uzroci tragedije. Žao nam je, do ovoga nije smjelo doći", kaže Likuševski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara