RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Todorić je u Remetincu. Što ga dalje čeka?

Todorić je u Remetincu. Što ga dalje čeka?
Foto: N1, Index, Goran Stanzl/PIXSELL

BIVŠI vlasnik Agrokora Ivica Todorić večeras u 21 sat izručen je Hrvatskoj. U zagrebačku zračnu luku, iz Londona gdje je bio u bijegu, sletio je oko 20 sati i 50 minuta. Odmah je prevezen u Remetinec.

Todorićev avion, u kojem je bilo i više hrvatskih novinara na povratku s turističkog sajma u Londonu, poletio je s Heathrowa oko 18 sati, a Todorić je u zračnu luku došao u pratnji policije i kratko rekao da se osjeća dobro.

Njegova supruga Vesna za N1 je izjavila da je Todorić nevin. "Dokazat će se da nije uzeo ni jedan euro", kazala je.

Zatvorska procedura pa ispitivanje u tužiteljstvu

Todorića po dolasku u Remetinec čeka uobičajena zatvorska procedura, od pregleda do oduzimanja stvari, pa smještaj u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. Uručit će mu i sudsko rješenje o određenju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe. Kako dolazi jako kasno, čekat će ga i suhi obrok.

Nakon noći iza rešetaka, Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Izručen godinu dana nakon uhićenja. Za što ga se sve tereti

Istraga protiv Todorića pokrenuta je prošle godine zbog sumnje da je u aferi Agrokor iz posrnulog koncerna izvukao više od milijardu kuna. 

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

U zatvoru zbog jednog svjedoka

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima.

Osim Ivice Todorića, tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirana su 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.

Policija objavila priopćenje

"Tijekom večernjih sati, 7. studenog 2018. godine službenici Ravnateljstva policije proveli su predaju 67-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Ujedinjenog Kraljevstva u Republiku Hrvatsku odnosno u nadležni zatvor.

Osoba je predana temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je izdalo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u svrhu vođenja kaznenog postupka za kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Predaja osobe provedena je sukladno sigurnosnoj prosudbi i bez ikakvih problema", napisala je policija u priopćenju.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara