Todorić je već odgovarao pred saborskim povjerenstvom i izvukao se. Hoće li i sada?

Todorić je već odgovarao pred saborskim povjerenstvom i izvukao se. Hoće li i sada?

Foto:Fah (Todorić pred povjerenstvom 1997. godine)
Video: Dokumentarni film "Gazda"

IVICA TODORIĆ kao šef Agrokora već se branio od optužbi pred saborskim povjerenstvom, a sudeći prema tom iskustvu, ni novo saborsko povjerenstvo ne bi mu trebalo predstavljati preveliki problem.

Todorićeva pšenična afera

Naime, Zakon o istražnim povjerenstvima donesen je u ožujku 1996. godine, a već u listopadu te godine osnovano je saborsko povjerenstvo za pšeničnu aferu, na čijem je čelu bio Vladimir Šeks. Hrvatska je morala tada hitno uvesti brašno po vrlo visokoj cijeni jer je robno povjerenstvo dozvolilo izvoz pšenice koja je bila namijenjena domaćim potrebama.

Povjerenstvo je utvrđivalo zakonitost rada Državnog ravnateljstva za robne zalihe i drugih državnih tijela u vezi izvoza pšenice i kukuruza i opravdanosti uvoza pšeničnog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo je nakon pet mjeseci rada i nakon iskaza 20 svjedoka utvrdilo štetu od 50 milijuna kuna te najavilo podizanje kaznenih prijava, ali od toga na kraju nije bilo ništa. Utvrdili su da se lažno napuhavalo stanje zaliha žita koje se bez javnog natječaja prodavalo po povoljnim cijenama privatnim tvrtkama. Prije svega Agrokoru Ivice Todorića.

Ta pšenica iz zaliha skupo je preprodavana na stranim tržištima. Samo je Agrokor izvezao više od 130 tisuća tona žita koje su prodane za skoro 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Nestala dokumentacija

Povjerenstvo je prijavilo oko 50 osoba zbog sumnje u kaznena djela, no među njima tada nije bilo Todorića. Od 50 osumnjičenih osoba, na DORH-u je završilo njih 8, odnosno protiv njih su podignute kaznene prijave, ali gotovo ništa nije procesuirano.

Dokumentarni film "Gazda" Daria Juričana otkrio je kako prvi na listi prijavljenih, ravnatelj Državnih zaliha Krešimir Beno, nikada nije kažnjeno gonjen.

Danas nedostaje oko 80 posto dokumentacije koja je prikupljena tijekom tog rada saborskog povjerenstva.


"Dugotrajnim ispitivanjem Bene i drugih nastojao sam utvrditi i dokazati jesu li Agrokoru pogodovali", pravdao se Šeks. Na izravan upit što je na kraju zaključio, Šeks je u dokumentarcu Gazda bio neodređen.

"Zaključiti se nije moglo ništa, moglo se imati neke sumnje", rekao je Šeks na kraju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara