Todorić pozvao Srbe da ne ulažu u Hrvatsku: Vlada bez komentara, poduzetnici iznenađeni

Tekst: J.Š., I.Kri.
Foto: Arhiva

IVICA TODORIĆ kazao je za srpski Press da u Srbiji ima mnogo više mogućnosti za ulaganje nego u svojoj zemlji te kako bi sa srpskim kompanijama mogao surađivati u širenju na tržištu Europe. Dodao je i kako bi on puno manje ulagao u Hrvatsku da je iz Srbije.

"Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Upravo zbog toga naše strateško opredjeljenje i jest da investiramo velika sredstva u naše kompanije u Srbiji. Preko firmi u Srbiji Agrokor godišnje ostvari promet od 600 milijuna eura, od čega je 40 milijuna izvoz. Zapošljavamo oko sedam tisuća radnika i želimo zaposliti još jer planiramo otvoriti još dvije farme i dva otkupna centra", kazao je Todorić koji je prošle nedjelje u Futogu otvorio farmu za tov junadi kapaciteta dvije tisuće grla i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, gdje prve godine planira kupiti oko 25.000 tona voća i povrća. U oba pogona investirao je 12 milijuna eura.

Popijač i Kosor ne žele komentirati Todorićeve izjave

"Da sam iz Srbije puno manje bih ulagao u Hrvatsku. Kako vidim, u Srbiji ima mnogo više prilika za ulaganje nego što je to slučaj u Hrvatskoj", kazao je Pressu Todorić. Na pitanje novinara je li čudno što je njegov brend Mivela sponzor srpske nogometne reprezentacije i može li zamisliti da neka srpska tvrtka sponzorira hrvatske nogometaše, Todorić odgovora: "Zašto ne? Ako hoćemo napraviti biznis i da nam investicija uspije, moramo imati tržište i marketing. Bilo bi čudno da Mivela podržava reprezentaciju Urugvaja! Znači, mi smo ovdje u Srbiji i znamo svoju odgovornost i ponašanje".

Tražili smo komentar iz Ministarstva gospodarstva na izjave Ivice Todorića da ne treba ulagati u Hrvatsku zato što u Srbiji ima mnogo više mogućnosti te dobili odgovor da ministar Đuro Popijač neće komentirati Todorićeve izjave. Niti premijerka Jadranka Kosor danas nije željela reći je li ju pogodila izjava Ivice Todorića, "jer nije vidjela njezin kontekst". "Nisam upoznata s tom izjavom da bih je mogla komentirati, moram vidjeti kontekst", kazala je kratko Jadranka Kosor te dodala kako je teško nešto može pogoditi. 

"Todorićeva izjava je gospodarski i politički nepromišljena"

U svom kontroverznom intervjuu Todorić je "zakačio" i Kraš za koji je rekao kako ima oko 1.500 proizvoda, a promet od samo 100 milijuna eura godišnje. "Bio sam u jednoj švicarskoj firmi koja proizvodi samo tri vrste čokolade i godišnje zarađuje 280 milijuna eura", kazao je Todorić.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, kazala je za Index kako je Todorićeva izjava, ako nije izvučena iz konteksta, gospodarski i politički nepromišljena. "Nije bilo potrebe za bilo kakvom spominjanjem Kraša, posebno ne na način na koji je to učinio Todorić", kazala je Vidaković te dodala da je Kraš odgovorna kompanija čijom se gospodarskom strategijom trebaju baviti njezini dioničari, a ne Todorić.

"Hrvatska se i previše izložila stranim investicijama"

Vidaković smatra i da Todorić nema pravo kada kaže da je Hrvatska zatvorena zemlja za gospodarska ulaganja, već baš suprotno. "Hrvatska je itekako otvorena za sve investiticije. Smatram da se Hrvatska i previše izložila stranim investicijama na štetu domaće proizvodnje i na štetu nacionalnih interesa", kazala je Vidaković te dodala kako je, najvjerojatnije, Todorić izjavio ono što je izjavio kako bi ostvario svoje marketinške ciljeve u Srbiji.

"Mislim da je odrađeno prvenstveno zbog marketinških ciljeva, ali se nije vodilo računa o tome da to može imati i politički i gospodarski negativne konotacije", zaključila je Vidaković.

"Kapital nema boju i nema zastavu"

Direktora Orbica Josipa Roglića je Todorićeva izjava iznenadila. "Malo me iznenađuje ta izjava. Mislim da bi poduzetniku trebalo biti u interesu jačanje investicija između zemalja i jača trgovina među državama", kazao je za Index Roglić te dodao kako u Srbiji takve investicije imaju bržu mogućnost povrata.

"Kapital nema boju i nema zastavu te je odlično kada hrvatske firme investiraju u Srbiju", rekao je Roglić i dodao kako treba podržati i strane tvrtke kada žele investirati u Hrvatsku. Direktor Orbica ističe kako ne treba postavljati nikakve barijere za strane investicije u Hrvatsku zato što i mi očekujemo da Srbija našim tvrtkama ne postavlja nikakve barijere. "Treba stvoriti uvjete da svi sa što manje prepreka i što manje zahtjeva lakše i brže investiraju", zaključio je direktor Orbica Josip Roglić.

Hrvatski poduzetnik Luka Rajić kazao nam je kako ne želi komentirati Todorićevu izjavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara