Todorićev dvorac pod opsadom aktivista: "Zagreb servisira interese moćnika"

OKO STO aktivista Zelene akcije i Prava na grad spakiralo je jutros svoje putne torbe nakon čega su se zaputili prema Šestinama. Odredište - Kulmerovi dvori u kojima su htjeli provesti miran vikend. Rezidencija Ivica Todorića je, naime, prema lokacijskoj dozvoli hotel, a ne luksuzna vila koja se uz to nalazi na zaštićenoj zelenoj površini. "Nama je rečeno da na ovoj lokaciji nije moglo biti izgrađeno ništa drugo nego hotel. Zato smo i došli na odmor", tvrde aktivisti i optužuju Todorića za bespravnu gradnju.

"Gradska uprava funkcionira kao da upravlja feudom, a ne Gradom Zagrebom", tvrdi Teo Celakoski i dodaje da uprava "sistematično servisira interese moćnika nauštrb javnog interesa".

"Nećemo dopustiti da se Generalni urbanistički plan Grada Zagreba mijenja isključivo u korist obitelji Todorić", poručili su aktivisti koji tvrdnje da će se najavljenim izjavama GUP-a omogućiti devastacija zelenih površina u podsljemenskoj zoni. Novi GUP, upozoravaju aktivisti, bogatim pojedincima dopušta građenje dvoraca poput ovog Todorićevog na svim zaštićenim zelenim površinama pod Sljemenom koji su veći od 15.000 metara kvadratnih. I tu na red dolazi pogodovanje obitelji Todorić.

Vrlo je zanimljiva činjenica, upozoravaju aktivisti, da površina koju obuhvaća Todorićev dvorac iznosi 15.100 metara kvadratnih, točno onoliko koliko je potrebno da se u skladu s novim GUP-om prekvalificira iz objekta javne namjene, odnosno u ovom slučaju hotela, u privatnu rezidenciju. "GUP se već ranije mijenjao na isti način i to da bi se udovoljilo potrebama HOTO grupe u Donjem gradu", tvrde aktivisti Prava na grad i Zelene akcije, koji u Todorićev "hotel" ipak nisu uspjeli ući. "Nisam nismo vidjeli zbunjenije osoblje hotela", posprdno su komentirali aktivisti.

Veliki šef Agrokora na razgovor s njima poslao je jednog od svojih savjetnika, koji usput obavlja i funkciju predstavnika stanara da im objasni kako je "hotel" privremeno zatvoren. "Hotel je zatvoren jer je njegova kategorizacija i dalje u tijeku", kazao je Tonči Kriste, ali nije objasnio kako je moguće da obitelj Todorić u "zatvorenom" dvorcu-hotelu stanuje već četiri godine.

P.V.
Foto: Boris Arbanas / CROPIX

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara