Todović zatražio odgodu očitovanja o krivnji pred ICTY-em

HAŠKI optuženik, bosanski Srbin Savo Todović (52) u srijedu je zatražio odgodu očitovanja o krivnji na optužnicu Haškog suda koja ga po 18 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenja Ženevske konvencije i običaja rata, koje je počinio kao zamjenik upravitelja Kaznenopopravnog doma u Foči u razdoblju od travnja 1992. do kolovoza 1993. godine.

"Želio bi da mi se odobri 30 dana prije izjašnjavanja o krivnji", zatražio je Todović od sudaca prilikom svojeg prvog pojavljivanja pred sudom. Takvo razdoblje za promišljanje o krivnji dopušta statut ICTY-a i Todoviću je zahtjev odobren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Todović se u subotu dragovoljno predao pripadnicima bosanskosrpskog MUP-a, nakon čega je prebačen u Hag.

Optužnica Međunarodnog suda za ratne zločine tereti ga da je zajedno s Miloradom Krnojelcem, kojeg je Haški sud osudio na 15 godina zatvora, i Mitrom Raševićem, čije je procesuiranje u tijeku, odgovoran za ratne zločine počinjene u Foči.

Osobito mu se na teret stavlja to da je osobno odabirao zatvorenike KPD-a, pretežito muslimane, za likvidacije, mučenja ili ispitivanja, kao i one za prisilni rad ili razmjenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara