TOMAC PRIMIO GRČKOG VELEPOSLANIKA U RH

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u četvrtak u radni posjet veleposlanika Grčke u Republici Hrvatskoj Dimitrisa Vidourisa, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Vidouris je hrvatski zahtjev za prijem u punopravno članstvo EU ocijenio značajnim poglavljem hrvatske vanjske politike, dodavši da je Grčka posebno usredotočena na Hrvatsku kao zemlju regije koja daje pozitivan primjer integracijskih procesa, priopćio je saborski Ured za odnose s javnošću. Od RH očekuje blisku suradnju na zakonodavnoj i izvršnoj razini, te je napomenuo da je nedavno predani zahtjev instrument pomoću kojeg RH može dokazati da je napredovala na praktičnoj razini.

Tomac je zahvalio na dosadašnjoj pomoći Grčke u procesu približavanja naše zemlje EU te istaknuo da Hrvatska želi jačati mediteransku komponentu u kojoj se nalazi i Grčka, podsjetivši da je na zadnjem sastanku OESS-a u Madridu osnovan Mediteranski forum. Izrazio je i želju za većom aktivnošću Jadransko-jonske inicijative i za skorijim završetku Jadransko-jonske autoceste. Podsjetio je da je Grčka kao zemlja jugoistočne Europe već 22 godine članica EU, a kako sada i predsjedava tom organizacijom očekuje da će biti oslonac svim zemljama jugoistočne Europe.

Tomac je također svog sugovornika upozorio na strahove vezane uz shvaćanje Hrvatske kao zemlje zapadnog Balkana, koja može ispuniti sve zadane uvjete, no uvijek ju se stavlja u ´ladicu´ gdje bi dijelila sudbinu preostalih zemalja zapadnog Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je Vidourisa upoznao sa stajalištem da podržava stavove zemalja članica EU oko prevladavanja podjele zemalja oko krize u Iraku.

Veleposlanik Vidouris je ponovio riječi svojih sunarodnjaka, premijera i ministra vanjskih poslova, da će se svaka zemlja kandidat za EU procjenjivati prema vlastitim zaslugama te naglasio da je Grčka zainteresirana za suradnju s Republikom Hrvatskom u održavanju stabilizacije u regiji, dodavši da je zahtjev za članstvo sam po sebi poboljšao situaciju Hrvatske kao zemlje koja najbrže može ispuniti uvjete za ulazak u EU.

Naglasak je stavio na potrebu ispunjavanja uvjeta zadanih sporazumom iz Kopenhagena i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju , upozorivši da slučaj Gotovina i Bobetko mogu imati negativan učinak na proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Sljedeći korak u procesu približavanju EU izvještaj je Europske komisije o RH koji će uslijediti krajem ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara