Tomac: RH ne smije prvo ratificirati sporazum, a zatim ankes ploče

HRVATSKA vlada ne smije popustiti upornim pozivima Sarajeva i prvo ratificirati postojeći Sporazum Ploče-Neum a tek zatim Aneks kojim se mijenja postupak upravljanja Lukom Ploče, rekao je u četvrtak novinarima Zdravko Tomac.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora (VPO) Zdravko Tomac dao je izjavu nakon, za javnost zatvorene sjednice VPO-a, sazvane na zahtjev HSLS-ova zastupnika Joška Kontića koji je od ministra vanjskih poslova tražio obavijesti o tijeku pregovora dviju država o Sporazumu Ploče-Neum.

"Mi smo utvrdili da nije moguće da Hrvatski sabor najprije ratificira stari Sporazum, bez izmjena, pa tek onda naknadno ratificira Aneks koji mijenja taj sporazum", rekao je Tomac.

Sporazum o slobodnom i neometanom prolazu prometa kroz teritorij Republike Hrvatske u svrhu korištenja hrvatske Luke Ploče, odnosno prolaz kroz Neumski koridor na teritoriju BiH, dvije su zemlje potpisale 1998. No Hrvatska se naknadno usprotivila sadržaju Članka 9 tog Sporazuma, prema kojemu bi u Povjerenstvu za nadzor Luke Ploče bila po trojica članova iz svake od dviju država, a sedmi član - predstavnik međunarodne zajednice, presudio bi kada se dvije strane ne uspiju dogovoriti.

Članak 9 je "protuustavan" jer "na neki način uvodi protektorat međunarodne zajednice" nad dijelom suverenog teritorija RH, kazao je u četvrtak Tomac.

On je podsjetio da je Sporazum nastao nedugo nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, a danas su prilike drugačije, te je to neprihvatljivo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlament BiH ratificirao je Sporazum a Hrvatska, koja to još nije učinila, želi u paketu ratificirati i Sporazum i Aneks kojim se mijenja Članak 9. Prema nacrtu Aneksa ili Protokolu, dvije strane odriču se sedmog člana, stranca, i obvezuju svaki spor rješavati pred ad hoc arbitražom.

Tomac je podsjetio da je VPO, još prije godinu dana kada je hrvatska vlada poslala Saboru Sporazum na ratifikaciju, zatražio njegovo povlačenje i izmjenu Članka 9, što je vlada i učinila te "dugim i teškim pregovorima" s BiH pokušava pronaći rješenje.

O izmjenama se "usmeno" suglasila i Vlada BiH, rekao je Tomac. Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić podržao je prošlog četvrtka najavljene izmjene Sporazuma istaknuvši da je u interesu BiH ući u upravu luke Ploče.

No vlada BiH nije o tome raspravljala niti prošlog tjedna a ni danas, rekao je Tomac spomenuvši aktualnu BH krizu nastalu ostavkom srpskog člana predsjedništva Mirka Šarovića.

Tomac je dodao da je VPO na današnjoj sjednici dogovorio da će zatražiti mišljenje Odbora za Ustav i poslovnik Hrvatskog sabora kako bismo dobili informaciju kakva je točno procedura moguća i usklađna s Ustavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara