Tomčić otvorio savjetovanje "Svi i sve protiv terorizma"

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić danas je otvarajući savjetovanje "Svi i sve protiv terorizma" rekao kako "Hrvatska odlučno provodi politiku izgradnje vlastitog sustava sigurnosti i suradnje s ostalim demokratskim državama, te da će se morati povesti računa i o sustavu samozaštite građana, koji još uvijek u Hrvatskoj nije dovoljno izgrađen

U ovom trenutku nema realne neposredne prijetnje od terorizma. Suvremeni je terorizam globalni pa ga bez suradnje čitave međunarodne zajednice nije moguće ukloniti. Hrvatskoj se nameće potreba intenzivnog osposobljavanja sustava nacionalne sigurnosti za suradnju sa sustavima EU i NATO radi stvaranja zajedničkog obrambenog i sigurnosnog identiteta, naglasio je Tomčić i dodao kako se terorizam predstavio kao prijetnja koju se niti može, niti smije tolerirati.

Podsjetio je kako je Hrvatska prihvatila nužnost međunarodne vojne akcije usmjerene protiv terorista koji su na sceni, njihovih uporišta i pomagača. No, naglašavali smo da je to samo prvi korak na kojem se ne smije stati, rekao je dodavši da je antiteroristička aktivnost nezamisliva bez pomne analize uvjeta u kojima se rađa terorizam, bez traženja odgovora na pitanje zašto netko uopće pribjegava terorizmu. Djelotvorna borba protiv siromaštva i gladi u svijetu, kao i pravedno rješavanje regionalnih kriza sigurno će smanjiti rezervoar potencijalnih terorista, zaključio je Tomčić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o terorizmu kao globalnoj prijetnji ravnatelj Centra za defendološka istraživanja Defimi Božidar Javorović iznio je podatak da je u akcijama međunarodnog terorizma u 2001. poginula i ranjena 5.431 osoba (uključujući oko 3.000 poginulih u napadima u New Yorku i Washingtonu). Lani je ukupno izveden 201 teroristički napad, a u 154 (100 na području Izraela, Gaze i zapadne Obale) bilo je 1.564 mrtvih i 3.693 ranjenih.

Naglasio je da se Hrvatska ne uklapa u ciljeve nositelja međunarodnog političkog terorizma no da bi interes za Jadran i neriješena pogranična i druga pitanja sa susjedima mogla pokrenuti neke ekstremističke snage na terorističke akcije. Hrvatska bi s obzirom na položaj koji ima, u kretanju organiziranog kriminala mogla biti predmet terorističkog interesa, a opasnost joj prijeti i od velikosrpske struje koja se nije pomirila s ishodom proteklih desetogodišnjih zbivanja, rekao je Javorović.

Terorističke organizacije izgubit će "tlo pod nogama" ako se antiterorističko djelovanje odvija na nacionalnoj i međunarodnoj razini, poručio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara