Tomčić razgovarao s međunarodnim posrednikom za BiH

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio je u ponedjeljak dr. Christiana Schwarza-Schillinga, međunarodnoga posrednika za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, s kojim je, prije svega, razgovarao o povratku izbjeglica i raseljenih.

Predsjednik Tomčić je međunarodnoga posrednika za BiH upoznao s konkretnim podacima o broju realiziranih povrataka u Republiku Hrvatsku (302.783 osobe do 1. studenoga 2002.), pri čemu je istaknuo da se proces povratka ne odvija istom dinamikom u svim državama regije, posebno u dva bosansko-hercegovačka entiteta, što drži glavnom preprekom u konačnom rješavanju tog pitanja.

Dr. Schwarz-Schilling je izrazio priznanje Hrvatskoj na svemu što je dosad ostvarila na putu prema demokraciji, označivši je kao važan stup stabilnosti u regiji. U tom kontekstu pozdravlja legislativne napore Republike Hrvatske koja nastoji stvoriti odgovarajući zakonski okvir za rješavanje problematike povratka, jer će i ti zakoni biti važni za procjenu Hrvatske na putu prema europskim integracijama. Pritom je poseban naglasak stavio na reguliranje prava nacionalnih manjina, izborni zakon te zakon o medijima.

Što se tiče Republike Hrvatske, rekao je Tomčić, pitanje povratka više nije političko već materijalno-financijsko pitanje, iako na lokalnoj razini katkad može doći do sporadičnih poteškoća u realizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomčić je objasnio da Republika Hrvatska ne raspolaže dostatnim financijskim sredstvima za realizaciju programa povratka. Dodatna sredstva koja bi za proces povratka osigurala međunarodna zajednica bila bi dobrodošla, kazao je. Čelni čovjek hrvatskog parlamenta je izrazio nadu da će Ustavni zakon o pravima nacionalnim manjina biti usvojen do kraja ove godine te da će konsenzus biti postignut i o drugim važnim zakonima, kao što je npr. izborni zakon.

Dr. Schwarz-Schilling ističe da proces povratka bilježi svoje bolje rezultate, pri čemu je potrebno razlikovati dvije razine: zakonodavnu, koja je važna za stvaranje općih uvjeta za realizaciju procesa povratka, i lokalnu, na kojoj je potrebno učiniti više na prihvatu povratnika koji su izrazili želju za povratkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara