Tomšić: BiH nema vlasnički udio u JANAF-u

REAGIRAJUĆI na prošlotjednu izjavu Nikole Špirića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, kako je Jadranski naftovod dio sukcesijske mase bivše Jugoslavije, Željko Tomšić, pomoćnik hrvatskog ministra gospodarstva za energetiku, kazao je da ne postoji nikakav valjani pravni osnov za ikakvo vlasničko pravo osnivača prema današnjem Jadranskom naftovodu.

Špirić, koji je u najužem vrhu Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, najavio je da će u suradnji s Predsjedništvom BiH te državnim pravobraniteljstvom uskoro biti pokrenuto pitanje vlasništva nad JANAF-om i zaštite interesa BiH u tom projektu koji su prije rata zajednički realizirali zagrebačka Ina, sarajevski Energoinvest i novosadski Naftagas, piše Novi list. Ministar energetike i industrije Federacije BiH Vahid Hećo izjavio je da su "i Hrvatska i Srbija prisvojile imovinu koja pripada BiH".

Uoči posjeta premijera Ive Sanader BiH, tamošnji mediji otvorili su pitanje navodnog prava vlasništva te zemlje ili Energoinvesta na trećinu JANAF-a. Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" objavio je tekst naslovljen "Pravno nasilje Hrvatske", uz izvadak iz riječkog trgovačkog suda iz kolovoza 1984. godine, a u kojem stoji da je tadašnji JUNAF u vlasništvu Ine, Energoinvesta i Naftagasa, koji su naftovod izgradili udruživanjem sredstava.

Pozivajući se na pravno mišljenje kojeg su izradili stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Tomšić kaže da ono ukazuje da zahtjevi za vlasništvom u JANAF-u nisu pravno utemeljeni. Objašnjava kako su Ina, Energoinvest i Naftagas, odnosno njihove rafinerije u Sisku, Lendavi i Bosanskom Brodu, Novom Sadu i Pančevu, osnovali 1974. godine poduzeće "Jugoslavenski naftovod - poduzeće za transport nafte - u osnivanju". Osnivači su za pokretanje tvrtke uložili po 250 milijuna tadašnjih dinara, što je činilo tek oko 6 posto potrebnih sredstava za izgradnju sustava, dok je ostatak od oko 94 posto osigurao JANAF domaćim i inozemnim kreditima.

Tomšić ističe da se u niti jednom od ovih kredita ne pojavljuju osnivači u bilo kojoj ulozi pa ni kao davatelji garancija, a sve kredite i sredstva koja su osigurali osnivači, Naftovod je sam uredno vratio ili ih i dalje vraća. Simbolični ulog koji su tri tvrtke uplatile za pokretanje JANAF im je većinom vratio 1991. godine.

Pravni stručnjaci prof. dr. Hrvoje Sikirić i doc. dr. Siniša Petrović ističu da su upisom i konstituiranjem JANAF-a kao radne organizacije u sudski registar u Rijeci 1988. godine prestala sva prava i ovlasti osnivača prema JANAF-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara