Tony Blair planira "susjede iz pakla" izbaciti na ulicu

Tony Blair planira "susjede iz pakla" izbaciti na ulicu

BRITANSKI premijer Tony Blair danas je objavio detalje ambicioznog projekta koji bi trebao obilježiti njegov treći i - mnogi se nadaju - posljednji mandat.

Blair se odlučio obračunati s problemom koji baca sve veću sjenu na njegova dostignuća u poticanju rasta britanske ekonomije i životnog standarda - rast kriminala i drugih oblika društvene patologije. Neki od njih se posebno odražavaju na sve manji stupanj kulture u međuljudskim odnosima prosječnih Britanaca, pa je Blairova vlada donijela plan zvan "Agenda za poštovanje" kako bi zaustavila te trendove.

Jedan od ključnih detalja plana bavi se fenomenom koji je bio predmetom popularne dokumentarne TV-serije "Susjedi iz pakla", svojevremeno prikazanoj na HRT-u - sve većim brojem vlasnika ili korisnika stanova i kuća koji svoje susjede sistematski izlažu šikaniranju putem raznih štetnih emisija ili puštanja glasne glazbe kasno u noći.

Blair se zalaže za to da se policiji daju ovlasti da takve osobe i njihove obitelji budu izbačene iz svojih kuća i stanova na rok od tri mjeseca.

Druge točke plana su usmjerene na najmlađe generacije Britanaca, kod kojih je upravo za vrijeme Blairovog mandata zabilježen dramatičan porast slučajeva izbjegavanja nastave, bullyinga u školi, zloupotrebe droge i alkohola, vandalizma, napada na nastavnike i drugih oblika društvene patologije.

Blair se tome nastoji suprotstaviti organiziranjem tečajeva za roditelje, odnosno davanjem ovlasti socijalnim službama da roditeljima izdaju zapovijedi o odgoju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se planira osnivanje Nacionalne akademije za roditeljstvo u kojoj bi predavali vodeći psiholozi, defektolozi i socijalni radnici.

Plan predviđa i povećanje globa za razne prekršaje, tako da bi pljuvanje po ulici prekršitelja moglo koštati do 100 funti (1100 kuna).

Oporbeni konzervativci su u svojim prvim reakcijama bili prilično suzdržani, ali su izrazili skepsu da bi taj ambiciozni plan imao učinka ukoliko se uz kažnjavanje antisocijalnog ponašanja vlada ne bude bavila i njegovim uzrocima.

Mnogo je eksplicitniji Mark Oaten, ideolog Liberalnih demokrata koji se upravo danas kandidirao za čelnika te stranke. On drži kako bi plan mogao dovesti do masovne "zloupotrebe ljudskih prava", odnosno Britaniju pretvorio u "državu dadilju" gdje pojedinac nema nikakvu odgovornost za svoje postupke, ali ni pravo da odlučuje o svojoj sudbini.

S druge strane, nekih od Blairovih sljedbenika drže da je plan ima poprilične izglede za uspjeh. Kao sličan primjer se spominje politika "nulte tolerancije" koju je početkom 1990-ih uveo Rudy Giuliani, republikanski gradonačelnik New Yorka, te oštrim suzbijanjem naizgled sitnih prekršaja poput vandalizma i prosjačenja dotada zloglasnu američku metropolu učinio jednim od najsigurnijih gradova na svijetu.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara