Priča o nestaloj podmornici dobila je tragičan kraj, čini se da je eksplodirala

Priča o nestaloj podmornici dobila je tragičan kraj, čini se da je eksplodirala
Foto: Hina
 
ČINI se da je argentinska podmornica ARA San Juan koja je nestala prošloga tjedna na južnom Atlantiku ipak eksplodirala. 
 
Rodbina optužuje mornaricu i vladu
 
Nade u to kako su 44 člana posade i dalje živi i da će biti spašeni čini se da ovom vijesti nestaju. Rodbina nestale posade reagirala je na posljednje vijesti o nestaloj podmornici tugom i bijesom.
 
Okupljeni u mornaričkoj bazi Mar del Plata zahtijevali su odgovore na brojna pitanja, piše BBC. U suzama optužuju mornaricu kako im je posljednjih tjedan dana lagala i ulijevala im lažne nade u spas mornara. 
 
Drugi pak optužuju vladu i navode kako je do nesreće došlo zbog nedovoljnih ulaganja i korupcije u argentinskoj vojsci. Smatraju da je to razlog lošem stanju vojne opreme, u ovom slučaju podmornice. 
 
Bijes i suze među rodbinom poginulih
 
"Ubili su mojeg brata, kopilad. Ubili su ih sve jer su ih odveli na plovidbu podmornicom koja samo što se nije raspala", kazao je muškarac čiji je brat bio član posade na podmornici ARA San Juan.
 
"Gadovi, lagali su nam tjedan dana o tome što se dogodilo", kazala je supruga jednog od mornara.
 
Luis Tagliapietra, otac mornara Damiana, kazao je kako je mornarica potvrdila da je posada poginula u eksploziji podmornice na dubini od 200 metara. 
 
Na podmornici je bila jedna žena
 
Na podmornici je bilo 44 članova posade pod vodstvom kapetana Pedra Martina Fernandeza. Četrdeset i troje članova su muškarci, a uz njih je bila i jedna žena, Eliana Maria Krawczyk. 
 
35-godišnja časnica u argentinskoj mornarici bila je prva žena časnica koja je u toj zemlji služila na podmornici. Njezin otac nazvao ju je, zbog zanimanja kojim se bavila, "kraljicom mora".
 
Rođena i odrasla u kontinentalnom dijelu Argentine, oduvijek je sanjala o plovidbi, kazali su njezini najbliži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Plovidba u staroj podmornici "je samoubojstvo"
 
Argentinski predsjednik Mauricio Macri posjetio je mornaričku bazu prije dva dana.
 
Tada su ga upozorili kako se radi o podmornici proizvedenoj još 1983. godine. Jedna od prisutnih žena upozorila ga je kako je "plovidba mornara u takvim podmornicama slanje u samoubilački pohod".
 
Odbačena mogućnost napada
 
Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da je moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.
 
Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. studenog "neuobičajen signal" u podmorju, u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica. 
 
Moguće da se radilo o "imploziji"
 
Dvije njegove postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje su tragale za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade, a nestala je prošlog tjedna.
 
Informacija se podudara s "hidro-akustičkom anomalijom" koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi.
 
To je mogla biti "implozija" umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena unutar plovila i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Argentinu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Argentina.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara