Transparency International: Hrvatska se više ne ubraja u korumpirane države

Transparency International: Hrvatska se više ne ubraja u korumpirane države

Grafika i tablica: Transparency / Index

NA LJESTVICI od 168 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 50. mjestu s 51 bodom. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napredovala za tri mjesta, objavio je danas Transparency International.

Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane države u 2015. godini su Danska s 91 bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi Zeland s 88,te Nizozemska i Norveška s 87 bodova. Najkorumpiranije države su Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova, navodi se u priopćenju Transparency Internationala Hrvatska.

"Pomaci se konačno vide i u Hrvatskoj"

"Indeks percepcije korupcije 2015. pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije konačno vide i u Hrvatskoj. Transparentnost i odlučnost neovisnih institucija i tijela javne vlasti koja se bave prevencijom i represijom u borbi protiv korupcije ključ su uspjeha i ostvarenih rezultata.
Tu prije svega mislimo na rad DORH-a i USKOK-a u represivnom aparatu u otkivanju i procesuiranju koruptivnih radnji. Zatim, na potrebu odlučnog i učinkovitog pravosudnog sustava u kratkim, pravičnim, poštenim i pravovremenim procesima", navode iz TIH-a.

Hrvatska i Albanija imale najveći napredak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na regiju najviše su napredovale Hrvatska i Albanija za 3 boda - Hrvatska s 48 na 51 bod, a Albanija s 33 na 36 bodova. Slovenija i Crna Gora napredovale su za 2 boda - Slovenija s 58 na 60 bodova, a Crna Gora s 42 na 44 boda.

Kosovo je ostalo na ista 33 boda, a sve ostale države zabilježile su pad. Srbija i Bosna i Hercegovina za 1 bod – Srbija s 41 na 40, a Bosna i Hercegovina s 39 na 38 bodova. Najveći pad od čak 3 boda imala je Makedonija –pala je s 45 na 42 boda.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara