Traži se ostavka ministra Primorca zbog lažnih diploma

UDRUGA Zviždač na čelu s Vesnom Balenović zatražila je smjenu ministra Primorca i to "zbog direktne upletenosti u prikrivanje višestrukih kaznenih djela krivotvorenja diploma i drugih službenih dokumenata".

Također tvrde da su u svemu sudjelovali i neki djelatnici Uskoka, kao i Državnog odvjetništva.
Naime, prije tri godine prosvjetna inspektorica Nada Stanović je u radu Pučkog otvorenog učilišta otkrila "masu krivotvorene, nepotpune i nevaljane dokumentacije" te je poništila 600 svjedodžbi i uvjerenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Njihova vrijednost na crnom tržištu se procjenjuje na šest milijuna eura.

"Kad je svoje otkriće podijelila s ministarstvom, ministar Dragan Primorac i državni tajnik Želimir Janjić su je suspendirali bez pravno utemeljenog razloga", tvrdi Vesna Balenović, predsjednica udruge. Čak su poslije, na Službeničkom sudu u Splitu, Primorac i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove i upravni nadzor Marijan Kajmak pokrenuli "iskonstruirani sudski postupak" protiv Nade Stanović, i to zbog teških povreda službene dužnosti.

Nabavljao skuplju hranu za đački dom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanović je prošle godine protiv svih njih bila podignula kaznene prijave, no one su odbijene "bez valjanih argumenata i obrazloženja", istaknula je Balenović na današnjoj konferenciji za novinare.

Drugi razlog za smjenu ministra Primorca vide u slučaju djelatnika Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru Borisa Franića koji već dvije godine bezuspješno ministarstvu ukazuje na kriminal i korupciju ravnatelja Mile Ivkovića. On je dokumentima dokazao da Ivković za đačku prehranu nabavlja tri puta skuplju robu zbog čega godišnje "u privatnim džepovima završi oko milijun kuna". Bez obzira na njegova saznanja Primorac je i ovih dana Ivkovića još jednom imenovao ravnateljem.

"Štetu od takvog vođenja ministarstva, lako je izračunati. Budući da u ministarstvu smatraju da je rad Pučkog otvorenog učilišta u Splitu zakonit, pretpostavljamo da je zakonit na identičan način i u drugim ustanovama tog tipa. Broj pučkih otvorenih učilišta u Hrvatskoj pomnožite sa  6 milijuna eura i tome dodajte broj domova u Hrvatskoj pomnožen sa milijun kuna", napominju Zviždači.

J.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara