Tražite stan u Njemačkoj? Prevaranti vrebaju na svakom koraku, čuvajte se ovih stvari

Tražite stan u Njemačkoj? Prevaranti vrebaju na svakom koraku, čuvajte se ovih stvari

Foto:123rf

SVI koji su išli u Njemačku na duže vrijeme znaju kako je tamo teško pronaći stan. Naravno, kako piše CroExpress, to znaju i prevaranti koji imaju više načina kako varaju naivne ljude. Ljudi, često očajni da što prije pronađu adekvatan smještaj, nasjedaju i ostaju bez značajnih svota novca.

Zbog velike potražnje, osobito u većim gradovima, cijene stanovanja su često visoke pa se traži svaka prilika da se za normalan novac pronađe dobar stan. Osim toga, najmodavci ne žele primiti svakog u svoj stan - njihovi uvjeti su često dosta strogi za hrvatske pojmove.

"Izgledaš kao jako dobra osoba pa ne bi trebalo biti problema", stoji na početku e-maila koji stiže kao odgovor na upit za jeftin stan u Njemačkoj. Prejeftin - jer riječ je o prijevari.

Jedan od načina na koji se vara ljude je da se od njih unaprijed traži uplata, nakon čega se tražitelj stana, navodno, nalazi s agentom jedne poznate agencije za nekretnine, koji mu pokazuje stan.

Navodni najmodavac na engleskom jeziku od tražitelja stana traži sve njegove podatke - ime i prezime, adresu, grad, broj mobitela, broj putovnice ili osobne iskaznice, datum rođenja... Nakon toga tražitelj stana na adresu navodno dobiva obavijest od tvrtke za nekretnine u kojoj ga se obavještava da im je najmodavac poslao ključeve i da moraju platiti prvu ratu stanarine i kauciju. A stan još nisu ni vidjeli.

Tražitelju stana se pojašnjava da novac mora uplatiti u roku 24 sata otkako su dobili obavijest jer će navodni agent pokazati stan u roku 48 sati. Taj navodni agent trebao bi tražitelju stana pokazati stan i, ako je zadovoljan, s njime potpisati ugovor u najmodavčevo ime. A ako tražitelj nije zadovoljan, vratit će mu novac na licu mjesta. U prijevodu, nosit će sa sobom par stotina eura kako bi ih vratio tražitelju stana ako ovaj ne bude zadovoljan.

Zvuči sumnjivo?

Naravno, jer nema logike - zašto bi plaćali prvu stanarinu prije nego ste se uopće odlučili za stan? Osim toga, vjerojatnost da će vam netko u Njemačkoj stan iznajmiti preko interneta, bez da zadovoljavate ikakve preduvjete, nije baš velika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara