Treba li vam još koji razlog da dođete na prosvjed?

Treba li vam još koji razlog da dođete na prosvjed?

Foto: Damjan Tadić / Cropix

NE SAMO da je HDZ, kao što su ispravno primijetili zastupnici oporbe, u Saboru izvršio udar na ustavnu demokraciju, već je za takvo svoje ponašanje okrivio građane koji se s njima ne slažu i koji su zbog toga na proljeće izašli na ulice. Željko Jovanović je, smatra Vladimir Šeks, svojim izjavama direktno potaknuo prosvjednike da se pojave pred HDZ-ovom središnjicom u Zagrebu i nasilno se obračunaju sa simbolima vladajuće stranke.

"Posljedica Jovanovićevih izjava su učestale prijetnje, paljenje zastave, fizički napadaji i nasrtaji, pa i ozlijeđeni ljudi koji su bili unutar HDZ-a dok su na njih letjele cigle", kazao je Šeks gostujući u Dnevniku HTV-a. Iako nije specificirao kada su se incidenti o kojima govori točno dogodili, sasvim je jasno da Šeks, između ostaloga, insinuira i na prosvjede koji su se u Hrvatskoj događali na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ-ovci su tada, dok su se u Zagrebu svakih nekoliko dana održavali prosvjedni marševi, optuživali oporbu da stoji iza prosvjeda. Tvrdili su da SDP građanima plaća po 200 kuna kako bi izašli na ulicu. Sada to pokušavaju učiniti ponovo. Jer razloga za nezadovoljstvo, prema mišljenju HDZ-ovaca, očito nema. 

Prosvjed protiv sustava je prosvjed protiv HDZ-a

Prošlu subotu, 15. listopada, u Zagrebu je na Trg bana Jelačić izašlo oko 10.000 ljudi. Zagreb je tako postao dio globalnih prosvjeda protiv neoliberalnog kapitalizma. Novi je prosvjed zakazan za isto vrijeme, na istom mjestu. Sutra u 18 sati prosvjednici će ponovo izaći na središnji zagrebački trg. Nitko neće biti iznenađen ako se među istaknutim transparentima nađu i poruke kojima će građani podržati tvrdnju Željka Jovanovića da je HDZ zločinačka organizacija.

Jer, jasno je da su prosvjedi u Hrvatskoj uvijek zapravo bili prosvjedi protiv političke strukture, prvenstveno protiv HDZ-a. "Svi koji smatrate da vam je dosta ovog terora vladajućih, banaka i sustava koji nas građane uništava iz dana u dan sve više, dođite na Trg bana Josipa Jelačića u subotu 22.10. u 18 sati", poručuju organizatori prosvjeda na svojoj Facebook stranici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara