Trebarjevo Desno: Obljetnica rođenja braće Radić

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća, odavanjem počasti i molitvom danas je u Trebarjevu Desnom kod Siska svečano obilježena obljetnica rođenja osnivača i vođa Hrvatske seljačke stranke (HSSa) braće Stjepana i Antuna Radića i Dan Sisačkomoslavačke županije.

Na svečanosti pred spomen-poprsjem braće Radić kod njihove rodne kuće u ime Hrvatskog sabora i predsjednika Zlatka Tomčića vijenac je položio počasni predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Josip Torbar.

Podsjetivši kako je prošlo 75 godina od ubojstva Stjepana Radića (1871.- 1928.) u beogradskoj Skupštini i devet godina više od smrti Antuna Radića (1868.-1919.), dodao je da se Hrvatska od tako teška udarca nikada nije oporavila, jer je Stjepan Radić bio "jedinstven čovjek po svojim pogledima, po onome što je tumačio i predstavljao hrvatski narod u njegovim najboljim elementima".

Naglasio je da je Radićev nauk na početku prošloga stoljeća trebalo formulirati po onome što je postojalo u hrvatskom narodu, a to su u prvom redu etička načela, kad je i nastalo geslo braće Radić i HSS-a: "Čovječnost, pravica i sloboda". To geslo vodilo je hrvatski narod u najtežim trenutcima i on ga nikada nije iznevjerio, dodao je Torbar, istaknuvši da je drugo načelo braće Radić, za koje se u njihovo vrijeme trebalo boriti, bilo jedinstvo hrvatskih zemalja i demokracija. Napomenuo je da je "demokracija u doba braće Radić značila da se Hrvatskom vlada iz Hrvatske, da tu ne bude nikakvih kompromisa s bilo kakvom silom i da se odupiremo svakom zlu".

Torbar je naveo da je "sloboda bila najvažniji sastavni dio Radićeva nauka", da je "u tu slobodu vjerovao i smatrao da hrvatski narod može napredovati samo po onome što ima u sebi i po svojoj vjeri u ideale slobode, pravice, demokracije i mirotvorstva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je "hrvatski narod, ojačan i očeličen naukom braće Radić, uvijek smogao snage svladati sve povijesne teškoće i očuvati svoju opstojnost i nakon najvećih tragedija koje su ga pogodile". "I zato je njihova pojava u našoj povijesti jedinstven događaj koji se mora pamtiti, obilježiti i nastaviti", rekao je Torbar.

U ime vodstva HSS-a vijence je pred spomenik braće Radić položila zamjenica predsjednika HSS-a i saborska zastupnica Ljubica Lalić, vodstvo Sisačko-moslavačke županije s predsjednikom Županijske skupštine Antunom Velclom i županom Đurom Brodarcem na čelu, a počast su odali i načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš te predsjednici županijskog i Martinskog HSS-a Marijana Petir i Đuro Belovarić te predsjednik HSP-a Anto Đapić.

U Domu braće Radić u Trebarjevu Desnom svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježena je obljetnica rođenja braće Radić i Dan Županije.

(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara