Treća sreća podigla tužbu i zaprijetila međunarodnom arbitražom

Treća sreća podigla tužbu i zaprijetila  međunarodnom arbitražom

HRVATSKO-ŠVEDSKI konzorcij okupljen pod nazivom Treća sreća uputio je tužbu Upravnom sudu zbog odluke Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije kojom se traži poništenje odluke Vijeća te donošenje nove odluke. Konzorcij je uputio i zahtjev Ministarstvu da poništi i ukine odluku po pravu nadzora, Agenciji za telekomunikacije za mijenjanje, ukidanje ili poništavanje odluke, te najavio i mogućnost međunarodne arbitraže.

"Ako hrvatske institucije ništa ne poduzmu u ispravljanju ove nezakonitosti, potražit ćemo pravdu međunarodnom arbitražom" – istaknuo je Tomislav Matić, koordinator konzorcija. Prema njegovim riječima, pravnici konzorcija su u tužbi utvrdili da je akt kojim je Vijeće agencije obrazložilo svoju odluku u potpunosti nezakonit te se temelji na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Također smatraju da se tužba temelji i na pogrešnoj primjeni procesnih odredbi i pogrešnoj primjeni materijalnog prava.

U dopisu koji je konzorcij uputio Ministarstvu posebno je naglašena važnost pristupa Hrvatske Europskoj uniji te svim negativnim posljedicama koje čin nezakonitog uskraćivanja licence hrvatsko-švedskom konzorciju može izazvati. Predloženo je da se napravi neovisna ocjena tijeka postupka natječaja i odluke u konzultaciji sa stručnjacima za telekomunikacije Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnike Ministarstva i Agencije konzorcij je upozorio i na konkretne činjenice zbog kojih je, kao stoji u priopćenju, moguće očekivati dalekosežnije posljedice na putu pristupa Hrvatske u EU zbog načina na koji je proveden postupk u izboru trećeg mobilnog operatera.

Konzorcij podsjeća da se u Avis-u Europske komisije o aplikaciji Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji izdanom 20. travnja 2004. godine, u dijelu koji se odnosi na kriterije za članstvo, poglavlje 19. Telekomunikacijske i informatičke tehnologije, ocjenjuje se da je napredak u liberalizaciji tržišta nezadovoljavajući. U dokumentu se navodi da postoji sumnja u razinu političke opredijeljenosti prema liberalizaciji te da takvo stanje najviše pogoduje postojećim operaterima na tržištu.

Zbog potpune netransparentnosti od strane Agencije pri obrazloženju Odluke, konzorcij je izvijestio dvije institucije Europske unije o odluci Agencije - General Directorate Information Society i General Directorate Enlargement. Podsjećaju da je sadašnji povjerenik Direkcije za proširenje je Olli Rehn, koji je u trenutku žalbe vodio direkciju za Information Society te je u potpunosti upoznat s problemom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara