Treći program HTV-a prestaje s emitiranjem 28. ožujka

TREĆI program Hrvatske televizije (HTV) prestaje s emitiranjem 28. ožujka u ponoć, a idući dan nacionalna televizija pokrenut će novi projekt HRT plus koji će distribuirati putem satelita, izvijestili su na danas čelnici HTV-a.

Do 19. travnja HRT plus će pokusno satelitski emitirati TV vodič, nakon čega gledatelji mogu očekivati kvalitetan "dodatni" program, uglavnom domaće proizvodnje, ističu na HTV-u.

Dodaju da se novi projekt neće financirati iz televizijske pristojbe već samostalno, oglašavanjem i prodajom kartica za dekodiranje, zbog čega, naglašavaju, program mora biti kvalitetan i zanimljiv.

Većina programa biti će "infotainment" karaktera, odnosno kombinacija informativnih i zabavnih sadržaja, kazao je jedan od voditelja novog projekta Veljko Đuretić, koji je još krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća s grupom suradnika pokrenuo preteću Trećeg programa HTV-a.

Prisjećajući se povijesti Trećeg programa tadašnje Televizije Zagreb Đuretić je rekao da njezini počeci sežu još u 1986. godinu kada je na novom kanalu počelo emitiranje stranih satelitskih programa, "prekidano" informativnom emisijom Zagrebačkom panoramom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 1989. kada je sa stalnim emitiranjem počeo program Z3, na tom se kanalu emitirao povremeni program, a oko njega se okupila ekipa mladih suradnika koji su, rekao je Đuretić, kasnije postali temelj HTV-a. Dvije godine kasnije taj se program sa Zagrebačkog velesajma, odakle je emitiran, seli u sjedište HRT-a na Prisavlju i postaje HTV 3.

Posljednja tri dana emitiranja HTV će prikazati najzanimljivije sportske, filmske, zabavne i dokumentarne emisije Trećeg programa, kazao je Đuretić, dodajući da će većina ekipe koja je do sada radila taj program nastaviti s radom na novom projektu.

Gašenje Trećeg zemaljskog programa predvidio je Zakon o HRT-u, koji je toj ustanovi ostavio mogućnost emitiranje na dvjema televizijskim mrežama.

Mreža koju još nekoliko dana koristi Treći program ustupljena je novom koncesionaru - tvrtki HRTL, koja će početkom emitiranja postati treća televizijska mreža u Hrvatskoj s nacionalnom koncesijom. Na HRTL-u su nedavno najavili da će s emitiranjem početi najvjerojatnije početkom travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara