Trend debljine u EU mogao bi ugroziti demografska predviđanja

Trend debljine u EU mogao bi ugroziti demografska predviđanja
SADAŠNJI trend debljine mogao bi ugroziti glavna europska demografska predviđanja po kojima ćemo kroz deset do dvadeset godina živjeti dulje i zdravije, kazao je generalni direktor Opće uprave Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača, Robert Madelin.

Debljina je jedan od najvećih izazova javnog zdravstva za 21. stoljeće. Od 1980. broj osoba koje imaju prekomjernu težinu ili su pretile u EU trostuko se povećao i nastavlja rasti do alarmantnih razmjera, posebno među djecom. Sedam posto ukupnih zdravstvenih troškova u EU troši se na liječenje bolesti uzrokovanih debljinom.

Europska komisija usvojila je u prosincu 2005. Zelenu knjigu o debljini pod nazivom "Promidžba zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti: europska dimenzija prevencije prekomjerne težine, pretilosti i kroničnih bolesti".

"Fenomen debljine mogao bi za 10 do 20 godina ugroziti opća demografska predviđanja, a to je da ćemo živjeti dulje i zdravije", rekao je Madelin u intervjuu za jedan europski web portal.

Dodao je da je stanje već vrlo loše u sredozemnim zemljama gdje je u ovom trenutku 30 posto adolescenata u Grčkoj i Italiji debelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlošije ipak stoje Velika Britanija i Poljska koje se opasno približavaju Sjedinjenim Državama.

"Debljina je očito pitanje ponašanja. Konačno, svaka osoba mogla bi biti na idealnoj tjelesnoj težini - stoga zašto nismo", upitao se Madelin.

Ipak, on dio odgovornosti za prekomjernu težinu prebacuje na gene, ali naglašava da je najveća odgovornost na načinu na koji smo naučili jesti te na modernom životnom stilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara