Trezvenjaci zarađuju manje od kolega koji piju umjereno

ONI KOJI nakon posla uživaju u piću s kolegama zarađuju više od kolegatrezvenjaka koji se odmah nakon posla vraćaju doma, pokazalo je istraživanje koje je objavilo škotsko sveučilište.

Skupna ekonomista sa Sveučilišta Stirling proučavala je 17.000 osoba u dobi od 45 godina i usporedila njihove karijere s navikama u uživanju alkohola.

Oni koji su nakon posla popili "koju čašicu" s kolegama uspjeli su razviti međusobno povjerenje i osjećaj prijateljstva, a to im je pomoglo na putu prema vrhu, zaključili su istraživači.

"Istraživanje je pokazalo da ne biste željeli biti trezvenjak. Čini se da oni koji umjereno piju više zarađuju", kazao je ekonomist David Bell.

"Zarada se ponovno smanjuje kada pretjerate u odredbama koje je propisala vlada o tome koliko tjedno smijete popiti. Ali da bi to postao problem, morate stvarno puno piti", dodaje profesor Bell.

Istraživanje je pokazalo da oni koji umjereno piju zarađuju 17 posto više od kolega koji uopće ne piju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i oni koji puno piju - a to su prema istraživanju muškarci koji piju više od 25 piva na tjedan i žene koje piju više od 18 piva na tjedan - zarađuju više od onih koji uopće ne piju, odnosno dobivaju šest posto manje plaće od onih koji piju umjereno, ali istodobno zarađuju pet posto više od trezvenjaka.

Ovi su podaci rezultat istraživanja britanske vlade provedenog nad 17.000 djece rođene u Velikoj Britaniji tijekom određenog tjedna 1958. godine. Napredak te djece praćen je tijekom njihova odrastanja tako da su se u redovitim intervalima proučavali različiti aspekti njihova života.

Znanstvenici su nedavno obradili posljednje podatke tog istraživanja iz 2000. godine.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara