Trgovanje na Wall Streetu nakon tri dana "obasjano suncem"

Trgovanje na Wall Streetu nakon tri dana "obasjano suncem"

JUČERAŠNJE trgovanje na Wall Streetu rezultiralo je povratkom nekih dionica u pozitivno poslovanje, tako su vodeći indeksi porasli za više od 3,5 posto, što je najveći dnevni porast u nekoliko godina.

Pozitivnom poslovanju pridonijela je odluka Feda o "financijskom dopingu" od 200 milijardi dolara u sustavu SAD-a. Najaktualniji indeks Dow Jones porastao je za 3,55 posto ili 416 bodova, na 12.156, indeks S&P veći je za 3,7 posto, što mu je najveći dnevni porast od kraja 2002. godine. Tehnološki Nasdaq porastao je 3,98 posto, na 2.255 bodova.

Dobra vijest stigla je iz Američke središnje banke Fed o proširenju kreditiranja na 200 milijardi dolara i kao zajmove prihvaćati vrijednosne papire i hipotekarne obveznice, čije su vrijednosti u stalnom padu zbog krize na tržištu hipotekarnih kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnja prognoza stanja na Wall Streetu ovisit će o kreditnom tržištu, napominju analitičari. U utorak su veliki rast zabilježile i naftne kompanije, zahvaljujući rastu cijene barela nafte, čak preko 109 dolara, što tržištu trenutačno odgovara.

Europske su burze također bile pogođene značajnim rastom cijena dionica te je FTSE 100 indeks na Londonskoj burzi porastao za 1,1 posto, dok je u Frankfurtu DAX indeks ojačao za jednakih 1,1 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara