Tri Amerikanca muslimana osuđena za terorističku urotu

Tri Amerikanca muslimana osuđena za terorističku urotu
TRI Amerikanca muslimanske vjeroispovijesti, optužena da su se obučavala za sveti rat protiv Sjedinjenih Država igrajući paintballigre u šumama američke savezne države Virginie, osuđena su u četvrtak zbog urote i potpore terorizmu.

Tužitelji su istaknuli da su trojica bila dio "Virginijske džihad-mreže" koja je, skriajući se iza igara u paintballu 2000. godine i 2001. godine, zapravo obučavala za sveti rat (džihad) diljem svijeta.

Nakon napada na SAD 11. rujna 2001., skupina se usmjerila na obranu talibana.

Dvojica od njih optužena su da su putovala u Pakistan na obuku s terorističkom skupinom.

Optuženi su Seifullah Chapman (31), Massud Ahmad Khan (32) te Hammad Abdur Raheem (35) i vjeruje se da ih očekuje najdulja zatvorska kazna izrečena u SAD-u za terorizam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda će biti izrečena u lipnju.

Trojica muškaraca su porijeklom s područja Washingtona, a tereti ih se da su imali veze s islamskom radikalnom skupinom Lashkar-e-Taiba koja djeluje u Pakistanu i Kašmiru.

Ta je skupina od listopada 2001. godine na crnoj listi State Departmenta i povezana je s al Qaidom. Istu je organizaciju pakistanski predsjednik Pervez Musharraf proglasio nezakonitom i zamrznuo joj je sredstva u siječnju 2002. godine.

Lashkar-e-Taiba napada od 1993. godine indijske mete u Kašmiru. Indijska ju je vlada optužila da je napala parlament u New Delhiju u prosincu 2001. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara