Tri desetljeća kemijske katastrofe kod talijanskog Sevesa

RANE koje su pretrpjeli talijanski gradići Meda i Seveso u eksploziji tvornice parfema zacijelile su. No 30 godina nakon te industrijske katastrofe, jedne od najtežih u Europi, Italija se i dalje bori protiv neodgovornih zagađivača, piše France presse.

Stefania Senno imala je samo tri godine tog 10. srpnja 1976. Igrala se na balkonu obiteljske kuće u Medi, samo nekoliko stotina metara od tvornice ICMESE u kojoj se dogodila eksplozija.

Zahvatio ju je toksični oblak koji je prekrio Medu, Seveso i okolne gradove i sela, kontaminiravši regiju od gotovo 100.000 stanovnika, samo 20 kilometara sjeverno od milijunskog Milana.

Nekoliko dana poslije njezino se lice izobličilo i slika djevojčice koja vrišti od bolova obišla je svijet, postavši simbolom te katastrofe.

Stanovnici Mede znali su samo da je tvornica proizvodila parfeme i kozmetiku. No oblak koji je nastao u slučajnoj eksploziji sadržavao je dioksin, iznimno toksičnu kemikaliju koja je tada bila slabo poznata.

Nitko nije umro zbog posljedica nesreće, no 193 ljudi, većinom djeca, oboljelo je od teških kožnih bolesti.

Stefania Senno danas ima 33 godine i živi nedaleko od Trevisa. Pristala je da je fotografiraju za časopis Gente. Iako je imala četiri operacije, posljedice dioksina na njezinu licu još uvijek su vidljive.

Dekontaminacija pogođenog područja trajala je deset godina. Kuće su srušene i sav kontaminirani materijal zakopan je u betonske sarkofage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nesreću nitko nije kazneno gonjen. Šest godina poslije kontaminirani materijali iz tvornice poslani su u Švicarsku gdje su trebali biti spaljeni. Na putu su se međutim izgubili i otkriveni su tek godinu dana poslije u napuštenoj klaonici na sjeveru Francuske.

Nestanak toksičnog otpada nije izoliran incident. Prošle godine u Italiji je nestalo između 350.000 i 400.000 tona opasnog otpada, prema ekološkoj organizaciji Legambiente, koja za to okrivljuje mafiju.

Nova ljevičarska vlada izabrana u travnju oformila je povjerenstvo koje bi trebalo istražiti taj veliki problem.

U međuvremenu, Europski parlament pokušava postrožiti zakone o zaštiti okoliša, čije je donošenje potaknula upravo katastrofa kod talijanskog Sevesa.

U lipnju 1982. stupila je na snagu tzv. "Seveso direktiva" koja od vlada i industrija traži da identificiraju rizike određenih kemijskih postupaka.

Godine 1986. požar u tvornici Sanoz u švicarskom Bazelu, koji je teško zagadio Rajnu, potaknuo je Europsku zajednicu da postroži zakondavstvo donošenjem direktive "Seveso 2" koja je stupila na snagu u veljači 1999., a koja se odnosi i na skladištenje i na korištenje opasnih materijala.

Trenutačno postoje inicijative za uvođenjem nove obveze za proizvođače da opasne materijale zamijene sigurnijim alternativama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara