Tri Hrvata umiješana u Đinđićevo ubojstvo?

TRI OSOBE iz Hrvatske srbijanska policija dovodi u vezu s izvršenjem ubojstva Zorana Đinđića. U Srbiju su ušli tri dana prije atentata, piše "Jutarnji list".

Prema provjerama koje je napravila hrvatska policija, spomenute tri osobe zaista jesu prešle iz Hrvatske u Srbiju, a jedan se od trojice ubrzo vratio natrag u našu zemlju.

 

Prema saznanjima "Jutarnjeg" ulazak trojice u Srbiju nije protekao glatko. Granična ih je policija zaustavila i odlučila dodatno provjeriti, no do toga nije došlo jer je ubrzo na granični prijelaz stigao terenski automobil s pripadnicima Crvenih beretki. Srbijanskim graničnim policajcima su objasnili kako se radi o njihovim prijateljima iz Legije stranaca, pa su sumnjiva trojica iz Hrvatske prešla granicu.

 

Jedan od trojice se ubrzo vratio u Hrvatsku.

 

Provjera hrvatskog MUP-a, uključujući i terensku kod obitelji i susjeda, pokazala je da se radi o hrvatskim državljanima. Tri osobe navodno nemaju dosjee koji bi ih povezao s domaćim podzemljem, niti sa srbijanskom mafijom. Hrvatska policija nema saznanja da su trojica bili pripadnici francuske legije stranaca.

 

MUP bez komentara

 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas nije potvrdilo niti opovrgnulo nagađanje dnevnog tiska da je srbijanska policija zatražila provjeru za trojicu hrvatskih državljana koju povezuje s ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

"Odmah nakon ubojstva Đinđića beogradski Ured Interpola zatražio je pomoć i kontaktirao zagrebački Ured Interpola, ali i sve urede te međunarodne policijske organizacije u regiji, posebice u susjednim državama", kazao je Nino Jaklin iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a.

"Prema obvezama koje proizlaze iz članstva u Interpolu odmah smo poduzeli sve mjere i radnje koje se pred nas stavljaju u operativnom smislu", kazao je Jaklin.

Nije želio odgovoriti je li točna informacija jednog hrvatskog dnevnog lista da je na zahtjev Beograda izvršena provjera trojice hrvatskih državljana koji su navodno tri dana prije ubojstva Đinđića ušli u Srbiju uz pomoć srbijanske jedinice za specijalne namjene "crvenih beretki".

Na Đinđića pucano s daljine od 182 metra

Na premijera Srbije Zorana Đinđića pucano je s daljine od 182 metra iz puške kalibra 7,62 milimetra, stoji u tekstu specijalista za oružje i stručnog suradnika MUPa Srbije Branka Bogdanovića objavljenog u subotu u "Politici".

"Sam izbor snajperskog oružja ukazuje na profesionalca. Poznato je da policijski snajperisti djeluju najčešće na daljinama do sto metara, koristeći oružje kalibra 5,56 mm. Međutim, distanca s koje je pucao atentator više je odgovarala vojnim standardima, kad je potrebno moćnije oružje", navodi Bogdanović, koji smatra da je atentator pucao s oslonca, iz dubine prostorije na drugom katu zgrade u Ulici admirala Geprata broj 14, što je prigušilo i razbilo pucanj, tako da je u prvom trenutku bilo teško otkriti odakle je pucano.

"Time je izbjegnuto da netko primijeti snajperista zbog eventualnog odsjaja cijevi ili plamena i oblačića dima koji se javljaju prilikom ispaljivanja opaljenja metka", kaže Bogdanović, naglašavajući da službeno još nije poznato koje je oružje upotrijebljeno, jer mnoge puške koriste municiju kalibra 7,62 milimetara.

"Na profesionalnu organizaciju atentata, s jakom logističkom podrškom, ukazuje još nekoliko činjenica. Snajperist je možda i prethodnu noć proveo u prostoriji iz koje je pucano da ne bi privukao pažnju ljudi koji su boravili u zgradi. Drugo, moguće je da je djelovao po naredbi zapovjednika operacije, koji je promatrao situaciju i odredio trenutak djelovanja, na što ukazuje namotani kabel koji su atentatori, po medijskim izvještajima, odnijeli sa sobom", kaže Bogdanović.

Nastavljeno rušenje utvrde zemunske mafije

U Zemunu je tijekom noći nastavljeno rušenje objekta, koji je kao sjedište koristio jedan od vođa zemunske zločinačke organizacije Dušan Spasojević Šiptar, kojeg je vlada Srbije osumnjičila za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića, javio je Radio B92.Rušenje tog objekta započeto je u petak poslijepodne.

Inače, ministar policije Srbije Dušan Mihajlović u petak navečer izjavio je za Televiziju Studio B kako se zna tko su izvršitelji i nalogodavci ubojstva premijera Zorana Đinđića.

"Imamo dokaze i izjave onih koji su uhićeni, a koje potvrđuju ono što su izjavili drugi članovi zločinačke organizacije", kazao je Mihajlović. On je napomenuo da je uhićenje izvršitelja i nalogodavaca Đinđićeva ubojstva "tehničko pitanje" jer je "čitav svijet" pružio svu potrebnu pomoć srpskoj policiji.

Vlada Srbije priopćila je u petak navečer da je u posljednja 24 sata MUP Srbije priveo 136 osoba, te da je jedna od njih zatražila status zaštićenog svjedoka te počela davati iskaz tužiteljima.

Od 136 privedenih, za 125 osoba određen je pritvor u trajanju do 30 dana, dok je, od proglašenja izvanrednog stanja u Srbiji u srijedu, pritvorena ukupno 181 osoba, objavila je vlada.

Kod uhićenih, prema srbijanskoj vladi, pronađena je veća količina neprijavljenog oružja, kao i znatna količina droge te nekoliko ukradenih vozila.

Također je kod uhićenih pronađen "brojni dokazni materijal, koji potvrđuje postojanje zločinačke organizacije", navodi se u priopćenju Vlade Srbije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije objavilo je, pak, da je zahvaljujući informacijama građana, uhićeno nekoliko osoba u svezi ubojstva premijera Srbije.

Policija je, inače, uputila poziv građanima da dojave eventualne informacije o mjestu boravka ili kretanja vođa tzv. kriminalnog Zemunskog klana, osumnjičenih za Đinđićevo ubojstvo, među kojima su i Milorad Luković Legija, Dušan Spasojević Šiptar, Vladimir Milisavljević Budala i Mile Luković Kum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara