Tri milijuna Britanaca potpisala peticiju za odustajanje od Brexita

Tri milijuna Britanaca potpisala peticiju za odustajanje od Brexita
Ilustracija: EPA

BROJ potpisnika peticije kojom se poziva britansku vladu da povuče Članak 50 o izlasku Velike Britanije iz Europske unije narastao je na tri milijuna.

Službena internetska stranica srušila se u četvrtak jer je rekordni broj ljudi u istom trenutku pokušavao potpisati se.

Čini se kako će premijerka May zanemariti peticiju

Brojne slavne osobe i parlamentarci pozvali su na potpisivanje peticije. Škotska premijerka Nicola Sturgeon napisala je: "Velika i važna pitanja poput Brexita ne bi se trebala svoditi na peticije, međutim, ako ste frustrirani jer PM (premijerka Theresa May) jednostavno ne sluša, potpišite peticiju."

Downing Street naznačio je da će premijerka May, po svoj prilici, zanemariti peticiju uz objavu da "ona neće pristati na povlačenje Članka 50".

"Moralni poticaj za ostanak"

Andrea Leadsom, koja je predsjednica Donjeg doma u parlamentu, rekla je zastupnicima u četvrtak: "Ako peticija prikupi više od 17,4 milijuna potpisa, to će biti jasan pokazatelj za akciju."

Leadsom je time podsjetila na 17,4 milijuna glasova, ili 52 posto, koliko se birača izjasnilo za Brexit na referendumu 2016.

Colin Talbot, profesor na Sveučilištu Manchester, ocijenio je rast potpisa "doista izvanrednim". 

Taj rast "jasno pokazuje rastući utjecaj društvenih medija... i, naravno, bit će to velik moralni poticaj" za ostanak, napisao je Talbot.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara