Tri slučaja - tri šamara: Koga štiti ministarstvo prosvjete?

Tekst: I.Ć.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"TKO IZ Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa štiti kriminalce u ravnateljskim foteljama, doista ne znamo? Primjećujemo jedino da je obračun s takvim pojavama selektivan, i da neki ostaju netaknuti. Tko su moćni zaštitnici iz vrha vlasti koji štite optužene ravnatelje?", pita se ovih dana nevladina udruga Zviždač Vesne Balenović govoreći o slučajevima  Pučkog otvorenog učilišta u Split, Srednje škole u Dugoj Resi te Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru.

Otkaz onom tko prijavi, a ne tko je skrivio!?

Naime, "Zviždači" podsjećaju kako je u slučaju Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, u kojem je nakon dojave“zviždačice“ Nade Stanović, prosvjetna inspekcija potvrdila falsificiranje i nepravilnosti kod 600 diploma i spaljivanje službene dokumentacije u cilju skrivanja dokaza ništa nije promijenilo.  Nakon gotovo godinu dana, otkad je nadzorom prosvjetne inspekcije navedeni kriminal potvrđen, ravnatelj učilišta Jozo Katić i njegova zamjenica Marina Pelcl Brekalo, nisu snosili nikakve sankcije, niti su udaljeni sa svojih radnih mjesta.

Isto tako u Srednjoj školi u Dugoj Resi prosvjetna inspekcija je potvrdila da je ravnatelj škole Nikola Mrzljak, sklon nepotizmu sklapao fiktivne ugovore na štetu Srednje škole. Umjesto da Ministarstvo pokrene kazneni postupak protiv neodgovornog ravnatelja i udalji ga iz škole, dozvolili su ravnatelju Mrzljaku da se časno povuče s dužnosti.

"Uz asistenciju „vlastitih kadrova“ Nikola Mrzljak je odmah nakon toga imenovan za predsjednika školskog odbora, te je preuzeo i vodstvo nad Đačkim domom u Dugoj Resi. Vidljivo je da je počinitelj kaznenih djela Nikola Mrzljak, zadržan u školskom sustavu, te da je samo prešao s jedne utjecajne pozicije na drugu, bez snošenja odgovornosti za počinjena kaznena djela", ističu u Zviždaču spominjući se i trećeg slučaja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru.

Onima koji počine kriminal, njima ništa

"Zbog zlouporabe službenih dužnosti i kršenja zakona o javnoj nabavi,  policija je u kolovozu ove godine, nakon dojave „zviždača“ protiv ravnatelja Mile Ivkovića pokrenula kazneni postupak. Nažalost ravnatelj je dodijelio izvanredan otkaz „zviždaču“ Borisu Franiću, a sam i dalje neometano radi na svojem radnom mjestu", ističe se u priopćenju Zviždača.

Naime, u svom priopćenju upozorava se na činjenicu da su "zviždači" sudski proganjani i udaljeni izvanrednim otkazima, samo se ravnateljima koji su počinili kriminal nije ništa dogodilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara