Tri tjedna prije presude Gotovini, osuđeni krivotvoritelji njegove "Kristijan Horvat" putovnice

Foto: AFP

"UDBA je bila dječji vrtić", reakcija je Seada Fazlića koji je danas na zagrebačkom općinskom sudu dobio godinu dana uvjetno, jer je prije deset godina sudjelovao u krivotvorenju dokumenata generalu Anti Gotovini na ime Kristijan Horvat. 

Za krivotvorenje dobio 2000 njemačkih maraka

Umirovljeni policajac Fazlić navodno je u ljeto 2001. dobio 2000 njemačkih maraka od tadašnjeg Gotovininog odvjetnika, danas pokojnog Marijana Pedišića, koji mu je predao i Gotovinine fotografije i osobne podatke.  Fazlić je to proslijedio Franji Kataviću, prvooptuženom u slučaju krivotvorenja dokumenata koji nije bio na današnjem izricanju presude jer se nalazi u austrijskom zatvoru zbog šverca droge.

U presudi stoji da je Katavić za Gotovinu izradio niz lažnih dokumenata: putovnicu, osobnu kartu, vozačku dozvolu i međunarodnu novinarsku iskaznicu. Gotovina je upravo s tim dokumentima, na ime Kristijan Horvat, uhićen na Kanarskim otocima u prosincu 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je ustanovio da su danas osuđeni krivotvoritelji koji su istu uslugu učinili i Hrvoju Petraču, samo što je on "naručio" dokumente sa svojim pravim imenom i autentičnim osobnim podacima.

Lažnu putovnicu iz Mostara imao i Legija

Istraga je otkrila da lažne putovnice pripadaju tzv. mostarskom kontingentu, u koje spada gotovo tisuću hrvatskih putovnica koje su nestale iz našeg veleposlanstva u Mostaru. Mostarske putovnice su posebna i nikad do kraja razjašnjena priča, jer se među krivotvorenim dokumentima našlo čak i ime Milorada Lukovića Legije, bivšeg vođu "Crvenih beretki", koji zbog organizacije ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića odslužuje 40- godišnju zatvorsku kaznu.

Osuđeni Fazlić je u više navrata sutkinji upadao u riječ, tvrdeći da se radi o uroti i da mu je sve namješteno. Dio te zavjereničke teorije bilo je i spominjanje Udbe.

Kako je osuđen na uvjetnu kaznu, Fazlić neće ići iza rešetaka, ali u sljedeće dvije godine ne smije ponoviti neko kazneno djelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara