Tri učenice iz Burundija završile u zatvoru jer su crtale po slici predsjednika

Tri učenice iz Burundija završile u zatvoru jer su crtale po slici predsjednika
Pierre Nkurunziza Foto: Epa

TRI učenice iz Burundija provele su vikend u zatvoru i prijeti im pet godina zatvorske kazne jer su crtale po fotografiji predsjednika u svojim školskim knjigama, javlja nevladina organizacija Human Rights Watch, a prenosi CNN.

Maloljetne djevojke uhićene su prošlog tjedna i optužene za “vrijeđanje predsjednika države“ jer su za vrijeme jednog školskog sata crtale po slici predsjednika Pierrea Nkurunzize. Sada se nalaze u pritvoru i čekaju na suđenje.

"Radi se o učenicima, njih držimo u pritvoru"

"Udžbenici se često prenose iz generacije u generaciju i teško je znati tko je točno šarao po slici predsjednika“, rekao je Lewis Mudge iz afričkog ogranka Human Rights Watch.

"Smiješno je da uopće diskutiramo o ovome. Radi se o učenicima, njih držimo u pritvoru", rekao je.

Školarci i prije zatvarani

No, ovo nije prvi put da su učenici zatvarani u Burundiju zbog sličnih prekršaja.

2016. godine obavještajna službe Burundija uhitila je osam učenika srednjih škola zbog navodnog vrijeđanja Nkurunzize. Naime, na fotografiji predsjednika u udžbeniku napisali su poruke poput "Otiđi" ili "Ne treći mandat“.

Predsjednik Nkurunziza, koji je na dužnosti od 2005. godine, ponovno je izabran u treći mandat 2015. usprkos masovnim prosvjedima i zabrinutosti građana zbog nezakonitosti tijekom izbornog procesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara