Trodnevni razgovori SAD-a i Sj. Koreje, početak kraja krize

Trodnevni razgovori SAD-a i Sj. Koreje, početak kraja krize
KINA je u petak objavila da su SAD, Sjeverna Koreja i Kina ocijenile da su trodnevni pekinški razgovori bili dobar početak završetka krize oko sjevernkorjeskoga nuklearnog programa.

"Svi sudionici kažu da su pekinški razgovori dobar početka procesa koji će voditi do rješenja sjevernkorejskoga nukelarnog pitanja", rekao je za Reuters glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih psolova Liu Juanchao.

Pomoćnik američkoga državnog tajnika James Kelly, sjevernkorejski pregovarač Li Gun i vođa kineskoga izaslanstva rukovanjem su završili trodnevne razgovore u Pekingu, rekao je Liu i dodao da su tri strane "postigle bolje razumijevanje".

Kina je u petak objavila da su i Sjeverna Koreja i SAD pristali da diplomatski kanali ostanu otvoreni za moguće buduće razgovore. "Sve su strane pristale održavati kontakte diplomatskim kanalima, a radi nastavka procesa pregovora", kaže se u priopćenju kineskoga ministarstva vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejska državna novinska agencija (KCNA) u petak je objavila priopćenje ministarstva vanjskih poslova u kojem se tvrdi da je Pjongjang na dvodnevnim razgovorima u Pekingu "dao nov i hrabar prijedlog za raščišćavanje bilateralnih nesuglasica."

Izvori bliski Bushevoj administraciji u četvrtak su obznanili da je Sjeverna Koreja na razgovorima priznala da ima nuklearno oružje, što Washington ionako odavno tvrdi.

Sjevernokorejsko ministarstvo u svom priopćenju, međutim, nije spominjalo nuklearno oružje. Amerika je "ponovila staru tvrdnju da DPRK (Sjeverna Koreja) mora odustati o svoga nuklearnog programa prije razgovora, a da nije dala neki novi prijedlog. I stalno je izbjegavala razgovor o bitnim pitanjima", navodi se u priopćenju što ga prenosi KCNA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara