TROGIR: HSS ISTUPIO IZ KOALICIJE SA SDP-OM

Na današnjoj izvanrednoj sjednici trogirskog Gradskog vijeća vijećnici oporbenog HDZa, vladajućeg HSSa i jedan nezavisni vijećnik prihvatili su zaključke kojima se za nerad i nerješavanje gradskih problema proglašava odgovornim Poglavarstvo na čelu sa SDPovim gradonačelnikom Brankom Škokićem.

Kako je takav zaključak predložio HSS, koji je time praktički istupio iz vladajuće koalicije sa SDP-om, stvoreni su uvjeti za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku i Poglavarstvu, što je također zahtjev HDZ-a, i to na idućoj sjednici koja će biti sazvana u roku od sedam dana.

Za današnje je zaključke glasovao i nezavisni vijećnik Mario Pečarić, koji je na osobni zahtjev zbog zdravstvenog stanja razriješen dužnosti predsjednik Vijeća, a na koji je većinom glasova izabran HSS-ovac Stjepan Jurčević.

Na današnjoj sjednici, sazvanoj na zahtjev HDZ-a, u raspravi o nerješavanju gradskih problema, dogradonačelnik iz HSS-a Milivoj Špika je kao razloge za to naveo nemogućnost zajedničkog rada u Poglavarstvu, u kojem SDP koristi brojčanu nadmoć i odluke donosi zahvaljujući matematičkoj računici, to jest preglasavanju. Iako prihvaća osobnu odgovornost, Špika ne želi dalje biti dio vlasti "na čije odluke ne može utjecati i koja ne odražava volju birača koji su je izabrali".

Glavne su se primjedbe vijećnika HDZ-a i HSS-a odnosile na nedonošenje prostornog plana, nerealizaciju gospodarske zone u Planom, loše upravljanje gradskim resursima i nebrigu prema Brodotrogiru, u čijem Nadzornom odboru nema predstavnika grada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik trogirskog HDZ-a Vinko Brkan rekao je kako su to upravo i razlozi zašto HDZ traži smjenu vlasti koja nije pokazala ni želju ni sposobnost da se s njima u protekle tri godine uhvati u koštac. "HDZ-u nisu važni razlozi sukoba unutar vladajuće koalicije", ističe Brkan, "ali nam je iznimno stalo do činjenice da trenutačna vlast nije ostvarila gotovo niti jedan važniji gradski projekt, a da je sve probleme gurala pod tepih ne vodeći računa o građanima koji sigurno ne žele takvu bahatu i nesposobnu gradsku vlast".

Premda je gradonačelnik Branko Škokić, podržan SDP-ovcima u Vijeću, pokušao objasniti razloge zbog kojih neki od problema nisu riješeni, navodeći i neke od uspjeha gradske vlasti prevladalo je mišljenje HSS-a i HDZ-a da Poglavarstvo u cjelini nije dobro radilo svoj posao, te većinom glasova nije prihvaćen prijedlog SDP-a da izneseno u današnjoj raspravi bude obvezujuće za Poglavarstvo, kako bi što prije riješilo probleme bitne za funkcioniranje grada, odnosno da im se da još jedna prilika.

Kako HDZ i SDP u Vijeću imaju po osam vijećnika, uz po jednog iz HSS-a i LS-a, te jednog nezavisnog, HDZ može imati većinu za rušenje dosadašnje gradske vlasti, no još je upitno hoće li svi glasovati i za izbor gradonačelnika kojega predloži HDZ ili će Trogirani na prijevremene izbore. Neslužbeno se kao kandidat za novog gradonačelnika spominje bivši nogometaš i direktor Hajduka, vijećnik HDZ-a Vedran Rožić.

(Hina) dstr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara