Trogir: Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora

NA PRVOM međunarodnom natjecanju mladih tenora koje se od večeras do 8. kolovoza održava u Trogiru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića sudjeluje 20 darovitih mladih tenora iz gotovo cijele Europe te jedan iz Argentine.

Njihove će izvedbe ocjenjivati žiri sastavljen od istaknutih domaćih i međunarodnih stručnjaka, doznaje se od Stipe Brešana, predsjednika novoutemeljene Festivalske udruge tenora koja je i organizator te manifestacije. Žiri je najbolja potvrda visoke kvalitete i vrijednosti natjecanja, ističe Brešan. Predsjednik je žirija intendant ljubljanske Opere dr. Borut Smrekar, a članovi su intendant salzburškog Državnog teatra prof. Lutz Hochstraate, intendant zagrebačkog HNK maestro Mladen Tarbuk, gosti iz Italije operni menadžer i "izumitelj" Tri tenora Mario Dradi i pijanist Gianluca Marciano, potom maestro Loris Voltolini iz splitskog HNK te ljubljanski tenor Janez Lotrič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trogiranima, ali i njihovim gostima, najzanimljiviji će biti završni gala koncert koji će se održati u petak, 8. kolovoza, u kuli Kamerlengo, na koji je dolazak potvrdio pokrovitelj predsjednik Mesić, rekao je Brešan. Na gala koncertu će nastupiti pobjednici trodnevnog natjecanja i posebni gosti - sopranistica Martina Zadro, bariton Zlatko Kokeza i tenor Janez Lotrič. Sve izvođače pratit će za ovu prigodu utemeljen Festivalski orkestar sastavljen od uglednih hrvatskih glazbenika i inozemnih gostiju, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, koji je i umjetnički ravnatelj natjecanja. Producent gala koncerta je urednik umjetničkog programa HTV-a Dražen Siriščević.

Mladi tenori sudjelovat će najprije u dva izlučna kruga pred žirijem u nedavno obnovljenoj crkvi svetog Petra u Trogiru, građevini iz 13. stoljeća, a najbolji po izboru žirija nastupit će na finalnoj večeri u srijedu. Najboljima će, dakako, pripasti i novčane nagrade.

Ideja za natjecanje potekla je od poznatog klapskog i zabavnoglazbenog pjevača Trogiranina Vinka Coce koji nam je kazao kako već nekoliko godina razmišlja o takvom događaju, a stvari su se pokrenule nakon što je prošle zime kontaktirao s maestrom Voltolinijem i "zagrijao" ga za organiziranje takvog natjecanja koje je već u začetku preraslo lokalne okvire. Maestro Voltolini ističe kako su za Prvo međunarodno natjecanje odabrali najbolje i najperspektivnije mlade tenore od velikoga broja prijavljenih, što je također jamac kvalitete. Vjeruje, također, kako će trogirsko natjecanje tenora iduće godine biti uvršteno i u međunarodni kalendar sličnih manifestacija jer postoji veliko zanimanje iz inozemnih umjetničkih krugova čiji su predstavnici najavili dolazak na Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora u Trogiru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara