Trojac iz afere Daimler pod istragom DORH-a, zatražen jednomjesečni pritvor

Trojac iz afere Daimler pod istragom DORH-a, zatražen jednomjesečni pritvor

Foto: Mario Pušić/Cropix

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković je uhićenima za aferu Daimler nakon devetosatnog ispitivanja sinoć odredio 48-satni pritvor.

Trojka je kazneno prijavljena za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, kojima su se navodno nezakonito domogli više od 900 tisuća eura. Uhićeni su suvlasnici tvrtke IM Metal iz Ozlja Ivan Žabčić i Marko Vuković te trgovac Tomica Godec.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu izvijestilo je danas kako je Županijskom sudu u Karlovcu podnijelo istražni zahtjev protiv uhićenog trojca te zatražilo jednomjesečni pritvor za osumnjičene.

Daimler preko IM-Metala podmićivao državne dužnosnike

Podsjećamo, IM-Metal se kao tvrtka preko koje je davano mito hrvatskim dužnosnicima spominje u dokumentima koji su se našli na američkom sudu. Daimler je preko te tvrtke uplatio čak 3,02 milijuna eura mita za nabavu 210 vatrogasnih vozila koja su stajala 85 milijuna eura. Posao je obavljen 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je priopćio da su dvojica osumnjičenih vlasnika IM-Metala počinili kaznena djela na način da im je, za vrijeme dok su bili suvlasnici tvrtke, na njihove privatne račune uplaćen iznos od 250 000 eura od strane tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj. Od tog novca su kao fizičke osobe kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su oni u tom trenutku  bili vlasnici. Spomenutu pozajmicu nikada nisu vratili.

Ministri odbacili nagađanja da su primili bilo kakav novac

Trećeosumnjičeni je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti tako što je, na račun  pružanja  konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio iznos od 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile izvršene. Spomenute usluge bile su fiktivno prikazane kao savjetovanje tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, a vezano za radnje koje treba poduzeti radi ugovaranja nabave 210 vozila vatrogasne namjene s Vladom RH  u lipnju 2003. godine. 

Daimler je priznao da je podmitio hrvatske dužnosnike s 4,7 milijuna eura, a potpisnici ugovora su tadašnji ministri Šime Lučin, Mato Crkvenac i Ljubo Jurčić. Kome je otišao novac - ne zna se. Bivši ministri su oštro odbacili insinuacije da su primili bilo kakav novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara