Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamizma, vratili se u BiH

Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamizma, vratili se u BiH
Riječ je o ilustraciji, slika nema veze s događajima iz teksta Screenshot: YouTube

TROJICA muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu, a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski Dnevni avaz.

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači, a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Imali veze s Bilalom Bosnićem

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS), a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavijest iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno policijskim ovlastima.

"Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država", kazao je Šiljdedić.

Slovenija ih potjerala prošli tjedan

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države, no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara