Troskot: Postoje anomalije u ponašanju Stožera, čak i po pitanju struke

Troskot: Postoje anomalije u ponašanju Stožera, čak i po pitanju struke
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

ZVONIMIR TROSKOT, saborski zastupnik Mosta, gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao stanje u Zagrebu nakon poplava i potresa, novi sastav sabora te istaknuo da postoje anomalije u radu Nacionalnog stožera.

"Nitko nije rekao da će Zagreb postati Venecija, a Trnje vaterpolo središte"

"Reperkusija 2023. će biti da nećemo imati vodoopskrbnu mrežu i postavit će se pitanje gdje je nestalo skoro dvije milijarde kuna namijenjene izgradnji te mreže. 2007. nije bilo rečeno da će Zagreb postati Venecija i da će Trnje, kvart poznat po malom nogometu, postati vaterpolo središte i da ćemo gledati polufinale vaterpolo kupa između Trnja i dubrovačkog Juga. Vidi se odgovornost gradonačelnika i njegovih savjetnika jer obveznica dolazi na naplatu 2023., a mi nemamo ni mrežu ni novce", rekao je Troskot.

Skakavci i komarci

Troskot kaže da Zagreb čekaju skakavci i komarci "ako će se slijediti analogija gradonačelnika Bandića". Istaknuo je i odgovornost države jer u strategiji do 2030. "pod stavkom nacionalne sigurnosti potres nikad nije bio uzet u obzir".

Što se prijedloga Zakona o obnovi Zagreba tiče, Troskot je najavio da će se izjasniti o tome u saboru i dati svoje prijedloge. Ističe da je trebalo osnovati seizmološki institut na nacionalnoj razini zbog potresa koji prijete ovom području, a posebno je u opasnosti Dalmacija koja je puna starih, kamenih kuća, no važno je, kaže, zaštititi i institucije poput bolnica, vatrogasnih domova, škola... Smatra da model 60-20-20 nije moguć jer je Zagreb zadužen i on te novce nema.

Uvesti nadzor u Stožer

Troskot se osvrnuo i na Nacionalni stožer.

"Politički aspekt je bio vidljiv za vrijeme kampanje gdje su osobe iz Stožera bile vodeće figure na listama HDZ-a. Ili su trebali maknuti i posvetiti se politici ili ostati i odmaknuti se od politike. Ovako su poene dobivali kroz Stožer. Slažemo se da bi sabor trebao preuzeti, da nas se bar pita za mišljenje, Nacionalni stožer je preuzeo određene odluke vlade. Postoje određene anomalije u ponašanju Nacionalnog stožera čak i po pitanju struke - sjetite se kad je Beroš govorio pred kraj kampanje da je virus oslabio, dignuo je znanstvenu struku na noge i Đikić mu je rekao da to znanost nikad nije izgovorila. Treba uvesti nadzor u to tijelo i ne dozvoliti da donose političke odluke."

Dvostruka mjerila

Troskot smatra da se mjere mijenjaju kako odgovara vladajućoj strukturi te da postoje dvostruka mjerila za samoizolaciju.

"Dvostruka mjerila se vide u javnosti i onda imate slučaj Srbije i ako se ne ponašate sukladno onome što govorite, dobijete prosvjede. Narod se sigurno ne slaže, a ne slažemo se ni mi."

Predstavnika SDSS-a na proslavi Oluje

Mostov zastupnik kazao kako bi eventualni dolazak predstavnika SDSS-a na proslavu Oluje u Knin bio dugoročno gledano jako dobra stvar za odnose Hrvatske i Srbije. No ne vidi scenarij u kojem to može proći "bezbolno". Smatra da se u kampanji zahuktavalo odnose Hrvatske i Srbije na čemu su se "kupili" politički poeni dok je "narodu dosta jer je gladan i kopa po smeću".

Na koncu je rekao koju riječ o djelovanju oporbe u saboru.

"Mislim da se može ostvariti suradnja s oporbom, pogotovo na određenim projektima. Rukavicu je prva bacila  Selak Raspudić kad je zaželjela sreću stranci koja se s nama borila za glasove i onoj koja je dijametralno suprotna od naše. Mi smo za svaki zakon koji je na dobrobit hrvatskih građana."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara