Troškovi života samo rastu, a prosječna plaća u Hrvatskoj umanjena za 100 kuna

Tekst: L.J.
Foto: Ilustracija

PROSJEČNA neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču je iznosila 5.157 kuna, što je nominalno za 1,9 posto ili 101 kunu manje, a realno za 2,1 posto manje u odnosu na siječanj, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na veljaču prošle godine, plaća je za zaposlene u pravnim osobama umanjena za 1,4 posto, a realno za 2,1 posto. Također, posebni je porez uzrokovao i smanjenje prosječne mjesečne neto plaće za veljaču za 2,8 posto. Harač je najmanje utjecao na plaće u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima gdje je prosječna neto plaća za veljaču umanjena za 1,6 posto, dok je najviše utjecao na plaće u informacijama i komunikacijama, kao i financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja, gdje je plaća umanjena za 3,4 posto.

Upravljačke djelatnosti bilježe najveće neto mjesečne plaće, koje su za veljaču iznosile 11.242 kune. U promidžbi bilježe se plaće od 9.853 kune za veljaču, u zračnom prometu 8.408 kuna, telekomunikacijama 8.189 kuna te znanstvenom istraživanju i razvoju 8.183 kune. Najmanje su bili plaćeni zaposleni u proizvodnji odjeće s neto iznosom od 2.721 kunu za veljaču. Nisku neto plaću primili su i zaposleni u preradi drva gdje je iznosila 3.005 kuna za veljaču.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara