Tršćansko narodno sveučilište ne namjerava osnivati "paralelnu" Talijansku uniju

NA DANAŠNJEM sastanku čelnika Talijanske unije (TU) sa središtem u Rijeci i Narodnog sveučilišta u Trstu (NST) predstavnici tršćanskog svučilišta dali su službena jamstva da nemaju namjere osnivati ustanove ili druge pravne subjekte u Hrvatskoj ili Sloveniji, a koji bi imali ulogu ´paralelne´ Talijanske unije, izvijestio je nakon sastanka predsjednik skupštine Talijanske unije Maurizio Tremul.

Proteklih su se mjeseci u javnosti pojavile informacije o namjeri tršćanskog sveučilišta da osnuje takvu ustanovu koja bi preuzela vođenje programa i brigu o talijanskoj nacionalnoj manjini u Sloveniji i Hrvatskoj. Tremul je na konferenciji za novinstvo nakon sastanka izvijestio da je NST najavio kako će nakon prekida blokade novca talijanske vlade i regije Friuli-Venezia Giulia najkasnije do ponedjeljka uplatiti na račun Unije zaostatke iz prethodne godine, a koji iznose 86.000 eura.

Novci talijanske vlade i ove regije, namijenjeni talijanskoj manjini u Sloveniji i Hrvatskoj, odnosno Uniji, šalju se preko računa tršćanskog Narodnog sveučilišta, a upravno je vijeće te ustanove krajem prošle godine prekinulo dostavu novca Uniji, a jučer izvijestilo da prekida tu blokadu.

Tremul je kazao kako je dogovoreno da se dopusti uvid predstavnicima Skupštine Unije u knjigovodstvene podatke NST-a vezane uz novce talijanske vlade i regije Friuli-Venezia Giulia te da je dogovoreno održavanje redovitih mjesečnih sastanaka TU-a i NST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kupnja vile ´Perla´ u Malom Lošinju, koju je za potrebe tamošnje Zajednice Talijana namjeravalo izravno kupiti Narodno sveučilište u Trstu, provest će se uz sastavljanje kupoprodajnog ugovora na kojem će, uz NST i prodavača, biti potpisani i Zajednica Talijana iz Malog Lošinja i TU, a taj će se ugovor zatim dostaviti talijanskom ministarstvu vanjskih poslova za ishodovanje suglasnosti, kazao je Tremul.

Nova verzija stalnog plana, u kojem su navedene potrebe TU-a, a po kojem se Unija financira iz Italije, izradit će se uz dogovore s članovima TU-a u izvršnom odboru te ustanove sljedećih mjeseci.

Predsjednik NST-a Aldo Raimondi na novinarsko je pitanje odgovorio kako su podaci o primanjima, odnosno honorarima, 400 osoba iz TU-a koje je NST dostavilo medijima preko dvojice članova Skupštine TU-a, istiniti te da se temelje na knjigovodstvenim podacima NST-a.

Maurizio Tremul i predsjednik Izvršnog odbora TU-a Silvano Zilli ustvrdili su da ti podaci ne odgovoraju istini te da je i zbog toga zatražen uvid u knjigovodstvene podatke NST-a kako bi se utvrdilo završavaju li novci, koji se prikazuju kao uplate TU-u, drugdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara