Trump Haiti nazvao vukojebinom, Hillary Clinton poručila da je neznalica i rasist

Trump Haiti nazvao vukojebinom, Hillary Clinton poručila da je neznalica i rasist

Foto: Getty Images/Twitter

HILLARY CLINTON poručila je danas putem Twittera Donalda Trumpa osobom koja ima "neuke i rasističke stavove" nakon što je nekoliko zemalja nazvao "vukojebinama".

Podsjetimo, Trump je u Ovalnom uredu primio nekoliko senatora, među kojima republikanca Lindseyja Grahama i demokrata Richarda Durbina, kako bi razgovarao o planu ograničenja obiteljskog okupljanja i pristupa lutriji za zelenu kartu. U zamjenu, sporazum bi omogućio da se izbjegne protjerivanje tisuća mladih koji često dolaze kao djeca u SAD.

"Zašto nam treba više Haićana"

"Zašto sve te osobe iz vukojebina od zemalja dolaze ovdje?" upitao je predsjednik Trump u razgovorima, piše Washington Post koji je citirao nekoliko izvora.

Po njima, Trump je aludirao na afričke zemlje kao i Haiti i Salvador, objasnivši da bi SAD trebao prihvaćati državljane iz Norveške čiju je premijerku susreo dan ranije.

"Zašto nam treba više Haićana?" upitao je predsjednik, prema dnevniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
New York Times koji izvješćuje o istim riječima predsjednika, citirajući neidentificirane sudionike sastanka, pisao je u lipnju da je Donald Trump kazao na jednom drugom sastanku o imigraciji da "svi Haićani imaju sidu". Bijela kuća je to demantirala.

Hillary Clinton nazvala njegov komentar neukim i rasističkim


Da stvar bude gora, vijest je izašla na osmu godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Haiti. Clinton se na svojem Twitteru osvrnula i na to.

"Godišnjica razornog potresa otprije osam godina je dan na koji se trebamo prisjetiti te tragedije, dati počast otpornim ljudima Haitija i potvrditi obvezu Amerike za pomoć susjedima", rekla je.

"Umjesto toga, mi smo podložni Trumpovim neukim, rasističkim pogledima u pogledu svih koji ne izgledaju kao on", zaključila je.

Njegov komentar osudio je i Ured UN-a za ljudska prava

"Ti komentari predsjednika Sjedinjenih Država su šokantni i sramotni. Ne može se reći ništa drugo nego da su rasistički", rekao je glasnogovornik organizacije Rubert Colville na brifingu u Ženevi.

"Ne možete za cijele zemlje i kontinente reći da su 'sranja' i da njihovi stanovnici koji nisu bijelci prema tome nisu dobrodošli."

"Riječ je o otvaranju vrata najgoroj strani čovječanstva, odobravanju i poticanju na rasizam i ksenofobiju, što će potencijalno poremetiti i uništiti živote mnogih ljudi", rekao je i podsjetio kako Trump nije jasno osudio "antisemitske i rasističke radnje bijelih rasista u Charlottesvilleu" u Virginiji prošlog kolovoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara