Trump i Clinton u lovu na Bijelu kuću: "Trump ne bi bio tu da nije lukav i pametan"

Trump i Clinton u lovu na Bijelu kuću: "Trump ne bi bio tu da nije lukav i pametan"

Foto:

HILLARY CLINTON i notorni Donald Trump 8. studenog će saznati jesu li postali novi stanovnici Bijele kuće i nasljednici američkog predsjednika Baracka Obame. Tko ima više šanse za pobjedu i što to znači za američku vanjsku politiku te odnos prema Europi u emisiji Otvoreno analizirali su povjesničar Tvrtko Jakovina, Lidija Čehulić-Vukadinović s Fakulteta političkih znanosti, bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te sociolog Slaven Letica.

Žužul tvrdi da je pitanje tko će pobijediti na američkim izborima pitanje za miliju dolara. Tvrdi da se radi o sukobu između političkog establishmenta čije je lice Hillary Clinton i neestablishmenta koji zastupa Donald Trump. Također, tvrdi Žužul, Trump igra na podjele u društvu.

"Igra se na nezadovoljne glasače koji su umorni od svega što su vidjeli. Nema sumnje da će Clinton bolje proći kod manjina. Realnost je da će pobijediti onaj tko bolje prođe u 4-5 tzv. prevrtljivih država. Pritom je Trumpu najvažnija pobjeda u Ohiu", rekao je Žužul. Ako pobijedi Clinton, 90 posto vanjskopolitičkog tima bit će poznato, a ako pobijedi Trump, njegova vanjska politika je nepoznanica, zaključio je.

Ako pobijedi Clinton, nastavlja se Obamina vanjskopolitička strategija koja je, smatra Lidija Čehulić Vukadinović, nedovoljno koherentna. Euroatlantizam postaje izuzetno važan za američku politiku, objasnila je.

"Nikada vanjska politika nije bila dominantna u odluci američkih birača, već unutarnji politički problemi. Trump ne bi bio tu gdje je da nije lukav i pametan. Ako postane predsjednik, on neće provesti sve svoje radikalne izjave u djelo jer za njih mora imati potporu Kongresa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako pobijedi Clinton, američka vanjska politika će biti statična kao i dosad, a s Trumpom bi sve moglo postati mnogo dinamičnije, izazovnije i interesantnije, zaključila je profesorica.

Tvrtko Jakovina istaknuo je važnost Ohija.Guverner John Kasich nije se pojavio na konvenciji. Kasichu su ponudili mjesto potpredsjednika s ovlastima u unutarnjoj i vanjskoj politici, a Kasich je upitao "Ako ja radim, što će raditi predsjednik?"

Jakovina je spomenuo Trumpovu izjavu da će se on brinuti da "Amerika ponovno postane velika", i upravo je to, smatra, slika Donalda Trumpa.

"Republikanski kandidat mora privući manjine, naročito latinoamerikance" rekao je Jakovina te dodao da se nada da će pobjedu odnijeti Clinton jer je ona stabilna osoba koja poznaje povijest.

Puno su važnije unutarnje politike nego američka vanjska politika, smatra Slaven Letica. Kaže da se Donald Trump demonizira u medijima te da je njegova slika potpuno površna i dilentantska.

"Trump ima komunikacijske sposobnosti, zna motivirati svoje biračko tijelo, ali je važno da zadobije dio manjinske populacije. Ako ne uspije, njegove šanse će padati, a rasti će šanse Hillary Clinton", zaključio je Letica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara