Trump i Macron zajedno ručali, složili su se oko nekih važnih tema

Trump i Macron zajedno ručali, složili su se oko nekih važnih tema
Foto: Hina, EPA

EMMANUEL MACRON i Donald Trump imali su, na ručku upriličenom samo za njih dvojicu, a koji je trajao dva sata, "dodirnih točaka" u vezi s važnim pitanjima o kojima će se raspravljati na summitu G7 u Biarritzu kao što su trgovina, Iran i požari u Amazoniji, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Na tom improviziranom ručku francuski predsjednik je "stvorio uvjete za dobar stupanj suglasnosti unutar skupine (G7) dobivši pojašnjenja Donalda Trumpa" o glavnim pitanjima, "pa tako i o sličnostima i o razlikama", dodaje Elizejska palača uoči službenog početka susreta na vrhu u Biarritzu.

Trump je nakon ručka u objavi na Twitteru napisao: "Upravo završio ručak s francuskim predsjednikom@EmanuelMacroneom", ali je ubrzo pogrešku ispravio u "@EmmanuelomMacronom". "Mnoge dobre stvari se događaju našim dvjema zemljama. Sjajan vikend s drugim svjetskim čelnicima", dodao je na svom Twitteru na kojemu ga prati više od 60 milijuna ljudi.

Premda bi razlike s SAD-om mogle potkopati jedinstvo G7 u vezi s trgovinom i s klimom, francuski predsjednik je htio "izložiti" američkom kolegi francuska i europska stajališta kako bi "smanjio napetost s SAD-om", istaknuo je jedan savjetnik.

Pričali i o Iranu

U vezi s Iranom Donald Trump je "potvrdio da ne želi rat, nego dogovor", prenosi Elizejska palača.

Macron mu je spomenuo mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme odobri dio njegove nafte" u zamjenu za ponovno preuzimanje obveze da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

I u vezi s Amazonijom "imamo velikih dodirnih točaka" i Macron je istaknuo da ne želi voditi "politiku protiv Bolsonara nego korisnu politiku".

Zemlje G7 bi u nedjelju mogle objaviti mjere kako bi pomogle Brazilu u borbi s golemim šumskim požarima.

Što se tiče francuskih vina koja Trump želi oporezovati, Macron mu je rekao da "ne treba poticati sukob zbog toga" i da to "ne treba dovoditi u vezu s digitalnim porezom koji je u interesu Francuske, SAD-a i velikih gospodarstava".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara